Mama Mafia kan koste arbejdskommissær post

14. jan 2010
EUekspert: Der er gået rød og blå politik i godkendelsen af nye kommissærer.

Skal EU's kommende arbejdsmarkedskommissær være Lászlo Andor fra Ungarn? Eller skal han være offeret for "Mama Mafia", alias den bulgarske kommissær-kandidat, Rumiana Jeleva?

Det er en del af det spegede politiske spil, som lige nu udspiller sig i Europa-Parlamentet i Bruxelles, hvor de kommende EU-kommissærer bliver afhørt af parlamentarikerne. Og der er gået god, gedigen politik i sagen.

Det kan koste Lászlo Andor posten, vurderer EU-ekspert Ole Ryborg, Europa-redaktør på Ugebrevet Mandag Morgen, der følger høringerne i Bruxelles.

Tæt på den russiske mafia

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Jeleva er stærkt kompromitteret på det personlige plan. Hendes mand menes at have forbindelser til den russiske mafia, derfor har hun fået navnet "Mama Mafia" i korridorerne i Bruxelles.

Hun var mildest talt politisk svag under sin høring, og derfor er hun i fare for ikke at blive godkendt. Og da hun tilhører den borgerlige blok, skal de have et sonoffer hos de "røde" for det. Det kan blive Andor.

"Skal der ryge en rød, skal der også ryge en blå," siger Ole Ryborg.

Træde vande

Alternativt kan de to kommissærer redde hinanden. Hvis de "røde" holder hånden over Jeleva, kan de "blå" holde hånden over Andor.

Andor valgte flere gange under sin høring at træde vande. Det er helt naturligt, siger Ole Ryborg:

"Han var svag, men han har også et svagt dossier. For hvordan kan man være stærk på et område som arbejdsmarked, hvor parterne gerne vil bestemme selv."

Laval-sagen

"Den vigtigste opgave er at nedbringe arbejdsløsheden, men den opgave ligger ude i medlemslandene, så manden kunne ikke komme med ret meget."

Et af de spørgsmål, som Andor fik, handlede om den såkaldte Laval-sag, hvor den svenske fagbevægelse blokerede et byggeri, hvor der var lettiske arbejdere. EU-domstolen har dømt blokaden ulovlig og det har givet mere end rynkede bryn hos parterne i både Danmark og Sverige.

Røde for blå

Det ville Andor ikke gøre noget ved. Andet end at - diskutere sagen med parterne.

Fredag er det den danske Connie Hedegaard, der skal afhøres som kommende klima-kommissær. Og i næste uge slutter afhøringerne.

Og så kan de politiske slagsmål gå i gang, hvor der byttes "røde" for "blå".