Maibritt dropper DK: Elev på tysk badehotel

3. jan 2014, 04:00
23årig kokkeelev fra Lolland skal svinge kniven på tysk badehotel. Tyskerne hungrer nemlig efter lærlinge, mens 11.000 danske unge står uden praktikplads. Ulempen er, at hun skal klare sig for en månedsløn, der er 8.000 kroner lavere end i Danmark.

I Danmark har Maibritt Errebo Sørensen som mange andre elever på erhvervsuddannelserne ledt forgæves efter en læreplads.

Men tyskerne hungrer efter lærlinge. Derfor var det en smal sag at lande en praktikaftale med et badehotel på øen Sild, hvor hun skal være kokkeelev i de næste tre år.

"Jeg har fået afslag fra en masse steder både på Lolland-Falster og Sjælland. I København er huslejen for høj, så jeg kan lige så godt tage til Tyskland," siger den 23-årige kokkeelev fra Lolland.

Månedsløn på 3.600 kroner

Sproget er det mindste problem for en pige, som takket være parabolen talte tysk som femårig.

Så er der den lave tyske lærlingeløn, som ifølge erhvervsskolerne er den bærende årsag til, at de færreste elever kigger til Tyskland efter læreplads.

På en dansk restaurant ville Maibritt få 11.500 kroner om måneden i elevløn. På badehotellet må hun nøjes med 480 Euro, svarende til 3.600 kroner.

Huslejen er 100 Euro om måneden - fratrukket det tilskud, som hun kan få gennem Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag.

Det giver hende under 3.000 kroner om måneden at leve for.

"Jeg kommer jo nok til at prioritere hårdt og lægge et stramt budget. Men jeg er sikker på, at det åbner mange døre. Mange restauranter søger jo kokke, der har erfaring fra udlandet," siger Maibritt.

Ordnung muss sein

Turen hjem kan klares på under to timer, så familien og vennerne på Lolland er næsten lige så tæt på, som hvis hun havde valgt en læreplads i København.

Den største forskel er arbejdskulturen, mener Maibritt.

"Der er nok mere kæft, trit og retning i et tysk køkken. Man siger ikke du til folk, og en besked er ikke til diskussion på samme måde, som det er i Danmark," siger hun.