Mahmoud sælger shawarma på tom mave

8. aug 2011
En af de muslimer, der ikke holder ferie under ramadanen, er Mahmoud Ibrahim. Mens han faster, går hans arbejdsdag med at lange varm mad over disken til sultne danskere.

Det er en tung og krydret duft, der møder én, når man træder indenfor hos 'Amigo’s Pizzaria og Shawarma' på Nørrebro i København. Bag diskens glasmontre ligger salat, skårede tomater og løg side om side med falafeller, som lige er fisket op fra frituren.

Ved vinduet ud mod gaden snurrer to store shawarmakøller foran en grill, der får kødet til at glinse og dryppe.

Dette er Mahmoud Ibrahims arbejdsstation. Hver dag er han fra morgen til aften omgivet af mad, som han ikke må så meget som nippe til. Uanset hvor højt maven rumler.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Sulten er ikke det værste

”Selvfølgelig er det svært,” svarer Mahmoud Ibrahim uden tøven, da han bliver spurgt om, hvordan det er at arbejde på tom mave omgivet af mad.

Han er dog ikke sen til at bløde det hurtige svar op:

”Men det er mest i starten. På den første og den anden dag, er det hårdt. Men jeg har fejret ramadan og fastet siden jeg var 12, så jeg kan klare det,” siger han selvsikkert.

For Mahmoud Ibrahim er det hårdeste ikke at bruge hele arbejdsdagen på lange mad over disken, mens sulten gnaver i mavesækken.

”Jeg ryger 20 smøger om dagen og drikker meget kaffe.Og det er hårdt pludselig ikke at måtte det,” siger han med et alvorligt udtryk.

Værd at vente i 20 timer

Mahmoud Ibrahim sidder i shawarmabarens baglokale og piller rastløst ved et mini CD-anlæg.
Indtil for kort tid siden var biksen fuld af sultne kunder. Nu er der ikke en eneste. Sharwarmakøllerne i vinduet snurrer ensomt rundt og er ved at blive mørke og tørre i kanten.

Lige nu skal tiden bare gå, så han kan komme hjem og hygge sig med familien.
Kedsomheden minder ham dog ikke om hans tomme mavesæk. Der er noget større i vente, som er bedre end et hurtigt falafel-fix.

”Vi spiser om natten. Der får vi lækkert lammekød, specielle salater og fantastiske kager. Sådan et måltid kan man sagtens vente 20 timer på,” siger han begejstret.


Lukker og slukker butikken

Mahmoud Ibrahim forstår dog godt, at mange planlægger ferien, så de ikke behøver at arbejde under ramadanen. Før han overtog shawarmabaren arbejdede han i et konditori, hvor der var meget varmt, og han lægger ikke skjul på, at det var hårde forhold at arbejde under uden mad og drikke.

Selvom han ikke synes, at hans nuværende job er svært at klare på tom mave, har dog ikke tænkt sig at arbejde under næste års ramadan. Ramadanen rykker sig hvert år, hvorfor den falder tidligere næste sommer. Og med lysere døgn betyder det endnu flere fastende timer.
Derfor har Mahmoud fået en ide.

”Næste år lukker og slukker jeg butikken og tager til Argentina. Der har jeg hørt, at dagene er korte,” siger han med et smil.

Mahmoud Ibrahim kender mange, der også i år har valgt ikke at arbejde under ramadanen.

”Mange er taget på ferie. Min fætter lige rundt om hjørnet, har lukket butikken og er taget til Libanon. Fordi det er hyggeligere. Der sker mere under ramadanen, og det er dejligt at være i tættere på familien,” siger han.