VORES VALG: Mænd snyder sig selv for mange uger på barsel

5. sep 2011, 22:30
Mænd ved forsvindende lidt om deres ret til barselsorlov. Forskeren bag mener, at en øremærkning af forældreorlov til mænd som dagens røde valgløfte vil styrke mændenes brug af barsel.

En række 3F-fædre må have lignet store spørgsmålstegn, da de blev interviewet om deres rettigheder på barselsområdet af sociolog Lotte Bloksgaard fra Aalborg Universitet.

"Interviewene afdækker, at fædrene ved meget lidt, nogen slet intet om deres ret til at være sammen med den lille. Flere svarer, at de ikke har overblik over deres rettigheder, og det er selvfølgelig dybt problematisk. Det er helt afgørende for mænds brug af barselsorlov, at de kender deres rettigheder til orlov. Fædrene fortæller samtidig, at tiden hjemme med barnet er vigtig for dem," siger sociologen.

Undersøgelsen dumper lige ned i den højaktuelle debat om barselsorlov efter de radikale, S, SF og Enhedslisten har lovet vælgerne at øremærke 12 ugers barsel til faderen.

I dag har alle fædre - med eller uden overenskomst - ret til to ugers fædreorlov på dagpenge efter fødslen. Øremærkningen betyder, at barnets mor ikke må røre de 12 uger. Hvis faderen ikke gør brug af sin ret, falder de væk, forklarer Lone Dybkjær (R).

Rodet at finde ud af

Men der venter et stort oplysningsarbejde, hvis en kommende rød regeringen vedtager forslaget.

Hør blot her, hvad en af de anonyme fædre fortæller i undersøgelsen. Han er  en brolægger på 28 år, der i kraft af sin overenskomst ret til to ugers fædreorlov og 12 ugers forældreorlov.

"At jeg havde ret til barsel med løn fandt jeg ud af, fordi jeg havde en kollega, der havde et barn, der var et år ældre. Han kom og sagde, at man havde seks uger med løn. Efterfølgende fandt jeg så ud af, at jeg kunne have haft 12 uger. Men det vidste jeg ikke på det tidspunkt, hvor jeg tog orlov. Hvis jeg havde vidst, jeg kunne få mere, så havde jeg taget mere. Men det er sådan lidt rodet at finde ud af," fortæller brolæggeren.

Orlov er da kun for kvinder

Blandt medlemmerne i Dansk Metal og HK Danmark er tendensen den samme. Begge fagforeninger får mange henvendelser fra fædre, der ikke forstår lovgivningen.

"Jeg står selv for fire informationsaftener om året, og langt de fleste fædre, der deltager, tror fejlagtigt, at orlov kun er for kvinder," fortæller Jeanette Hahnemann, der er souschef i HKs juridiske afdeling.

Mændenes manglende indsigt overrasker ikke sociologen.

"De eksisterende regler er så indviklede, at både mænd og kvinder skal holde tungen lige i munden for at forstå dem. Der er de rettigheder, man har ifølge lovgivningen. Dertil kommer de rettigheder, der er ifølge overenskomsten, hvis man har sådan en. Og en tredje ting er, at man kan have specielle rettigheder til orlov - f.eks. med løn - på den virksomhed, man er ansat i," siger Lotte Bloksgaard fra Aalborg Universitet.

Forslaget er godt for mændene

Valgløftet glæder forskere af både han- og hunkøn.

"Når man får ret til 12 ekstra uger, vil 10-øren falde for mange mænd. Forstået på den måde, at hvis man får en øremærkning, vil man i højere grad fremstå som en idiot, hvis ikke man udnytter den," siger Kenneth Reinicke, der er mandeforsker på RUC.

Hans forsker-kollega på Aalborg Universitet er enig.

"En øremærkning vil gøre afgørende forskel. Rettigheder til far i lovgivningen vil automatisk give mere klarhed, fordi de samme rettigheder vil gælde alle mænd, uanset hvilken branche de er ansat i. Og lovgivning er medvirkende til at påvirke, hvad vi gør"," siger Lotte Bloksgaard.

faktaboks

RET TIL DAGPENGE

 

Som mor kan du få dagpenge i fire uger før fødslen, hvis du tager orlov fra dit arbejde. Efter fødslen kan du få dagpenge i 14 uger.

 

Som far kan du holde orlov og få dagpenge i to uger lige umiddelbart efter fødslen. Du kan dog aftale med din arbejdsgiver, at du holder de to ugers orlov senere. Men du skal holde dem inden for de første 14 uger efter fødslen.

 

Som forældre har I herefter 32 ugers orlov hver, som I frit kan fordele mellem jer.

 

I øjeblikket er beløbet, som du får, 3.830 kroner om ugen.

 

RET TIL LØN

 

Om du har ret til løn under din barselorlov afhænger af, om du har en overenskomst, en virksomhedsaftale eller en individuel aftale.

 

Kilde: Beskæftigelsesministeriet