Mænd rejser til Pakistan efter nyt hår

13. aug 2008
Hårtab Mindst 650 skaldede danske mænd rejste sidste år til lande som Pakistan og Thailand for at få sat nye hår på. Her kan det nemlig gøres til under halv pris.

Et stigende antal danske mænd er så frustrerede over deres høje tindinger og skaldede isse, at de rejser til lande som Polen, Thailand og Pakistan for at få sat nye hår på de skaldede pletter.

»Jeg var så ked af mine høje tindinger, at jeg tog en baseball-kasket på for at skjule dem,« siger den 38-årige Rune Feldt-Rasmussen fra Viborg.

Nu har han brugt en uge af sin sommerferie på en lille klinik i Pakistan, der kunne give ham 5.500 ’nye’ hår på hovedet ved hjælp af en særlig præcisionskirurgisk teknik kaldet FUE. En operation, der ville have kostet op mod 140.000 kroner på en klinik i Danmark. Nu slap han med en regning på 55.000 kroner.

Rune Feldt-Rasmussen er langt fra den eneste mand med lyst til mere hår.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Nyhedsavisen har talt med fire klinikker, der til sammen behandlede cirka 650 danske mænd med hårtab sidste år. Det er en stigning på næsten 50 procent i forhold til 2006.

Ejeren af den pakistanske klinik, doktor Mohammad Mazhar Hussain, bekræfter, at skaldede skandinaviske mænd er blevet ’big business’ i Islamabad.

»Det ville være toppen af utaknemmelighed, hvis jeg sagde, at det ikke var en god forretning. Vi begyndte med 10-15 patienter om året. Nu er vi oppe på 50 om året. Og det i en tid, hvor Pakistan opfattes som et farligt sted at rejse til,« siger han.

Fra bryster til hår

Også lande som Polen og Thailand er blevet populære steder at få nyt opereret nyt hår på.

Kirurgirejser.dk sendte sidste år 360 skaldede mænd til Polen.

»Vi er begyndt at få masser af mænd herned, også helt unge mænd, der har samme holdning som kvinder med flade bryster: De vil se perfekte ud og har råd til at gøre noget ved det,« siger Atef El-Kher, direktør for KirurgiRejser.dk

Og billedet er det samme i Thailand.

»I 2006 lavede vi mest bryster og fedtsugninger til kvinder, men nu kommer mændene også i stor stil og får lavet hår, sidste år lige knap 100. Hårtab er stadig meget tabubelagt, men jeg tror, at mænd er blevet mere modige,« siger Martin Filskov Olsen, der er direktør for Hygeia Healthcare, der er et selskab, som sender især skandinaviske mænd til et hospital i Bangkok.

»I år når vi nok op på at behandle 140 mænd, og det tal vil kun stige yderligere de kommende år,« vurderer han.

Læs mere i N2 25

faktaboks

Hår-transplantation

Mænd får typisk flyttet 4-6000 hår fra donorområder i nakken og siden til skaldede områder ved de såkaldte FUE-operationer.

Hver enkelt hårsæk bliver boret ud, og hårene omplantes.

Prisen for operationerne er typisk udregnet efter, hvor mange hårsække der bliver flyttet. Hver hårsæk indeholder 1-4 hår, i gennemsnit to.

Efter et halvt års tid begynder 85 til 95 procent at vokse ud igen. I nogle tilfælde kan der gå flere år.

Patienten risikerer normalt ikke at blive skaldet på de beplantede områder, fordi de ’nye’ hår stadig opfører sig som eksempelvis nakkehår.