Mænd lider i stilhed på jobbet

13. jun 2011, 22:45
76 procent af alle arbejdsulykker i Europa rammer mænd. Det viser en ny endnu ikke offentliggjort undersøgelse fra EU. Denne uge skal en stor kampagne Mens Health Week få Europas mænd til at passe bedre på sig selv.

Blandt kraner og halvfærdige skibe slæbte en flok smede på Lindøværftet rundt med slidgigt og rygskader.

Mange år med tunge plader og svejsejern havde givet dem arbejdsskader. Men ofte bed de det i sig, fortæller chefpsykolog ved Rigshospitalet Svend Aage Madsen.

”På Lindø mødte vi folk, der ikke kunne løfte armen op over skulderen, men de havde aldrig været ved lægen,” fortæller han.

Og sådan er det for langt de fleste mænd på de danske arbejdspladser. Mænd har flest arbejdsskader og flest arbejdsulykker. Til gengæld er det dem, der holder sig længst væk fra lægens kontor.

Sådan lyder det fra fra Svend Aage Madsen, der er dansk hovedforfatter til en rapport fra EU-kommissionen om mænds sundhed, der endnu ikke er offentliggjort.

Rapporten bekræfter, at 76 procent af arbejdsulykker i Europa rammer mænd. De farligste brancher er byggeri og industri, hvor også flest mænd er ansat.

”Men selv hvor mænd og kvinder er på samme arbejdsplads, tager mænd flere chancer og har større risiko for at komme ud for en arbejdsulykke,” siger Svend Aage Madsen.

Derfor bliver flere mænd handikappede og får alvorlige lidelser, når de for eksempel skvatter ned fra stillads eller indånder farlige dampe.

Macho

I Esbjerg hos Arbejdsmedicinsk afdeling på Sydvestjysk Sygehus er 60 procent af patienterne kvinder. Mændene bliver ofte væk, selvom de har fået en skade af arbejdet.

”Der hersker en machoindstilling hos mænd. Hvis du ikke får lidt ondt i ryggen, når du tager rigtig fat, så er du ikke en rigtig mand,” siger overlæge Søren Dahl, der hjælper folk med arbejdsskader.

Det står til gengæld værre til med de mænd, der så kommer på Søren Dahls klinik. De trækker den simpelthen længere og er blevet mere syge i mellemtiden.

”Det betyder, at det bliver sværere at få mændene tilbage i job, fordi de har gået for længe med arbejdsskaderne til at kunne blive helbredt,” forklarer Søren Dahl.