Mænd flygter ind på dametoiletter

4. okt 2010
Hørm, afføring i kummen og urin på gulvet får mænd til at bruge dame eller handicaptoiletter.

Uhumske forhold på landets arbejdspladser gør, at mange mænd sniger sig ind udenom herrelokummerne.

En rundspørge foretaget af analysebureauet Wilke for Avisen.dk afslører, at seks ud af ti mænd i arbejdstiden har trådt af på naturens vegne - på kvinde- eller handicaptoiletter.

Synlig afføring, dårlig lugt, og synlig urin er i nævnte rækkefølge de hyppigst forekommende årsager til, at mændene forretter deres nødtørft andetsteds.

Sådan et svineri kender business unit manager Rune Svendsen udmærket.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

"Bryder vandspejlet"

"Okay så. Jeg indrømmer, at jeg ofte foretrækker at bryde vandspejlet på kvindetoilettet, hvor jeg på grund af risikoen for at blive afsløret af en kvindelig kollega på vej ud derfra altid bruger børsten, lufter ud og fjerner den medbragte avis," siger han.

Niels Henrik Østergaard, der direktør i rengøringsfirmaet Servico forstår godt Rune Svendsens prioritering.

"Herretoiletterne kan i den grad bære præg af, at de har haft ret uhumske gæster på besøg. Ofte kniber det med at bruge børsten eller overhovedet ramme kummen, når man tisser," siger Henrik Østergaard.

Mænd bruger mindre sæbe

"Der forbruges også forholdsvis færre papirhåndklæder og mindre sæbe på herretoiletterne, også når der er taget højde for, at kvinder har flere toiletbesøg end mænd," siger direktøren, hvis medarbejdere dagligt rengør hundredvis af toiletter på fortrinsvis østjyske arbejdspladser.

Men hygiejnestandarden på herretoiletter afhænger af hvilken type ansatte, der besøger dem, forklarer Kristian Linder, administrerende direktør hos Initial A/S, der leverer hygiejneløsninger til virksomhedstoiletter.

"Der vil være forskel på, om der er tale om en maskinfabrik eller en revisionsvirksomhed," siger han og beklager, at mange virksomheder som følge af krisen er begyndt at fjerne avancerede hygiejnesystemer, der ellers kunne fremme toilethygiejnen.

Derfor er de klamme!

Mændene syntes ifølge analysen, at herretoiletterne er ulækre på grund af:

  • Synlig afføring: 62 procent
  • Dårligt lugt: 61 procent
  • Synlig urin: 34 procent
  • Toiletterne er nedslidte: 22 procent
  • Brugt toiletpapir på gulvet: 18 procent.

Wilke Analyseinstitut for Avisen.dk