- Vi håber, at flere vil bruge sundhedsordningerne, fordi det er med til at sikre medlemmernes helbred og reducere sygefraværet på arbejdspladserne, siger sundhedspolitisk konsulent i 3F Peter Hamborg Faarbæk. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Mænd er blevet bedre til at søge hjælp: Halter stadig bagefter kvinder

22. jan 2020, 05:50
Flere mænd er begyndt at bruge PensionDanmarks sundhedsordning, og det glæder både fagforening og ekspert, som dog mener, at der stadig er brug for at få flere med på vognen. Løsningen er på vej, siger PensionDanmark.

Mænd er blevet bedre til at få hjælp, når det gør ondt.

Det er konklusionen på en opgørelse fra PensionDanmark over medlemmernes brug af selskabets sundhedsordning.

I 2019 fik 10,4 procent af pensionsselskabets 289.000 mandlige medlemmer behandling gennem deres sundhedsordning. Det drejer sig blandt andet om behandling af skader hos en fysioterapeut eller kiropraktor. Det er en stigning på næsten 25 procent siden 2015.

LÆS OGSÅ: Minister vil have sundhedstjek på alle landets arbejdspladser

Det er en god nyhed, mener Torben Möger Pedersen, der er administrerende direktør i PensionDanmark, selvom opgørelsen også viser, at der er et stykke vej op til de kvindelige medlemmer. Blandt kvinderne fik 12,9 procent behandling via sundhedsordningen i 2019.

 - Flere mænd udnytter muligheden for at forebygge og behandle skader, men de halter stadig lidt efter vores kvindelige medlemmer. Det bør ændres. Hjælp i god tid og forebyggende behandlinger og øvelser er afgørende for at undgå, at små skader bliver til alvorlige skader, siger han.

Hos fagforeningen 3F, der organiserer mange af landets tømrere, murere og elektrikere, der er dækket af sundhedsordningen hos PensionDanmark, er man også opmærksomhed på mænds skader og helbred.

Mænd bruger sundhedsordningerne og sundhedsvæsenet i øvrigt for lidt og for sent. Vi håber, at flere i fremtiden vil bruge tilbuddet, fordi de er med til at sikre medlemmernes helbred og reducere sygefraværet på arbejdspladserne
Peter Hamborg Faarbæk, sundhedspolitisk konsulent, 3F 

Sundhedspolitisk konsulent i 3F Peter Hamborg Faarbæk ser også positivt på, at flere mænd end tidligere bruger sundhedsordningen, men han ser dog gerne, at endnu flere af fagforeningens mandlige medlemmer gør brug af tilbuddet om behandling.

- Mænd bruger sundhedsordningerne og sundhedsvæsenet i øvrigt for lidt og for sent. Vi håber, at flere i fremtiden vil bruge tilbuddet, fordi det er med til at sikre medlemmernes helbred og reducere sygefraværet på arbejdspladserne, siger Peter Hamborg Faarbæk.

Reagerer for langsomt

Den udlægning deler Svend Aage Madsen, der er forskningsleder på Rigshospitalet med speciale i mænds sundhed og formand i foreningen Forum for Mænds Sundhed, der arbejder for at forbedre mænds sundhed.

Han forklarer, at der er flere årsager til, at mænd bruger sundhedsordningerne og sundhedsvæsnet for lidt og for sent. Dels ved mænd generelt mindre om, hvilke symptomer de bør reagere på, og dels reagerer de langsommere. Og når de endelig erkender symptomerne, så kan mødet med sundhedsvæsenet være en negativ oplevelse.

- Dialogen med sundhedsvæsenet er nogle gange besværet. Det gælder særligt de kortuddannede mænd indenfor de traditionelle 3F-faglige områder. Og det betyder, at lysten til at komme tilbage lægen eller fysioterapeuten bliver mindre, siger Svend Aage Madsen.

Den manglende behandling får ifølge Peter Hamborg Faarbæk ikke kun konsekvenser for den enkelte, men også for arbejdspladserne og samfundet som helhed. Sygefravær betyder tabt arbejdsfortjeneste for arbejdsgiverne, ligesom det ved længerevarende sygemeldinger koster de offentlige kasser flere penge til behandling og sygedagpenge.

LÆS OGSÅ: Forsker: Mændene står i kø for at få sundhedstjek 

For eksempel kostede lænderygsmerter sundhedsvæsenet 1,8 milliarder kroner i behandlinger og 4,8 milliarder kroner i tabt produktion i 2012, viser Sundhedsstyrelsens rapport 'Sygdomsbyrden i Danmark' fra 2015.

Derfor er det et problem, der er vigtigt at få løst, mener han.

- Hos 3F har vi positive erfaringer med at flytte sundhedstilbud så tæt ud på arbejdspladserne som overhovedet muligt. Derfor kunne det være en løsning i endnu højere grad at lade eks. fysioterapeuter komme ud på byggepladserne, så det bliver nemmere for medarbejderne at blive behandlet, siger Peter Hamborg Faarbæk.

Den løsning møder tilslutning fra både Svend Aage Madsen og PensionDanmark. Ifølge Svend Aage Madsen vil mobile sundhedstilbud ude på den enkelte arbejdsplads gøre det mindre besværligt for både mænd og arbejdsgivere, da medarbejderne dermed ikke skal transportere sig så langt, og fordi de vil være væk fra arbejdspladsen i kortere tid.

Arbejder med to veje

Hos PensionDanmark peger administrerende direktør Torben Möger Pedersen på, at de arbejder med to veje for at få flere mænd til at benytte sig af sundhedsordningen. Den ene går ud på, at pensionsselskabet øger kendskabet til sundhedsordningen med hjælp fra både fagforeninger og virksomheder, og den anden handler netop om at flytte tilbuddene tættere ud på arbejdspladserne.

LÆS OGSÅ: Sundhedstjek på jobbet afslørede livsfarlig hvilepuls: Tom, du har reddet mit liv

- Derfor har vi indgået en brancheaftale med fysioterapeuterne og kiroprakterne om, at vores medlemmer fra senere i år kan få behandling på deres klinikker som alternativ til at skulle besøge et af vores sundhedscentre. Derudover opretter vi sundhedscentre på store byggepladser som for eksempel sygehusbyggerierne og den kommende Femern-forbindelse. Så man kan godt forvente, at vi kommer tættere på både medlemmer og arbejdspladser i fremtiden, siger Torben Möger Pedersen.