Mælkeskandale blev fortiet under OL

19. sep 2008
Myndighederne i byen Shijiazhuang, hvor mælkeproducenten Sanlu har hovedkvarter, vidste besked med den forgiftede mælk allerede en uge før OL.

Over 1300 spædbørn er blevet indlagt efter at have indtaget mælkeprodukter med melamin fra kinesiske fødevareproducenter. Og indtil videre er fire spædbørn døde af bl.a. akut nyresvigt.

Ifølge nyhedsbureauet Bloomberg, vidste de lokale myndigheder i Shijiazhuang, hvor borgmesteren nu er afsat, besked om den forgiftede mælk før OL, men ventede i fem uger med at videregive oplysningerne.

Skandalen, der involverer 22 mælkeproducenter, har indtil videre ført til 18 anholdelser.

Det er anden gang inden for fire år, at forgiftede babyprodukter har kostet liv i Kina. 13 spædbørn døde i 2004 og næsten 200 blev indlagt på hospitalet efter at have indtaget modermælkserstatning uden næring i.

Stoffet melamin, som den nye skandale drejer sig om, bruges normalt i plastic og til at farve læder med. I mælk kan det få proteinmængden til at synes højere, og det er netop derfor nogle producenter tilsætter det, da afregningsprisen på mælken afhænger af, hvor højt proteinindhold mælke har.

Det var også melamin, der kostede omkring 4000 hunde og katte livet i USA sidste år, da foderet fra Kina viste sig at være forgiftet.

-Newspaq

faktaboks