Måling: Kontanthjælpen er rigelig høj

22. feb 2013, 09:12
To ud af tre danskere mener, at kontanthjælpen enten er for høj eller passende. Heftige politiske debatter har farvet vores syn på kontanthjælpsmodtagere, siger forsker.

For høj eller lige tilpas.

Det mener to ud af tre danskere om kontanthjælpens størrelse.

Det viser en ny undersøgelse lavet af analysebureauet Wilke for Avisen.dk.

”Langt de fleste kender ikke en kontanthjælpsmodtager, så folk danner en holdning ud fra de indtryk, de får gennem medierne. Så popper billedet af Fattig-Carina og Dovne-Robert ind i hovedet,” siger ph.d.-studerende Troels Fager Hedegaard ved Center for Velfærdsstudier på Aalborg Universitet.

Fokus på snyd

Tallene kommer på et tidspunkt, hvor regeringen er tæt på at løfte tæppet for en stor reform af hele kontanthjælpsystemet.

Ifølge undersøgelsen fra Wilke mener 31 procent, at kontanthjælpen er for høj, mens 35 procent mener, at den er passende. Blot 16 procent svarer, at den er for lav.

Resultatet kan forklares med, at medierne og politiske debatter det seneste år har zoomet skarpt ind på netop kontanthjælpen, siger Troels Fager Hedegaard.

Han forsker i danskernes holdning til velfærdsstaten og peger på, at en meget større del typisk vil svare, at beløbet er passende.

"Der har været meget negativ omtale af kontanthjælpen og meget fokus på snyd, så det er ikke underligt, at holdningerne har rykket sig," siger han.

"Mange ville skifte mening, hvis de prøvede det selv"

Men hvordan har kontanthjælpsmodtagere det med, at hver tredje synes, de får for mange penge?

Peder Bæk, talsmand fra foreningen 'Behandl os ordentligt', der taler de arbejdsløses sag, er ikke overrasket.

"De fleste har den holdning, at arbejdsløse ikke vil arbejde. De glemmer, at folk ikke selv har bedt om at blive arbejdsløse,” siger Peder Bæk.

Selv mener han, at kontanthjælpen har en passende størrelse.

"Hvis man skal leve kun af kontanthjælpen, er det ikke noget at råbe hurra for. Jeg tror, mange ville skifte mening, hvis de selv prøvede det," mener han.

Har du virkelig behov for de penge?

Den pludselige fokus på kontanthjælpens størrelse skal ses i lyset af, at beløbet har ligget nogenlunde fast set over en længere årrække.

Det forklarer Kristian Kongshøj, som i sit ph.d.-studie ved Aalborg Universitet forsker i de nordiske velfærdsmodeller.

"Kontanthjælpen er ikke fulgt helt med lønningerne, så det er bestemt ikke, fordi gruppen har fået mere i forhold til andre danskere," siger Kristian Kongshøj.

Se hvad politikerne på Borgen mener om kontanthjælpens størrelse

Det er ikke tilfældigt, at politikerne vender det skarpe øje mod kontanthjælpsmodtagere, når der skal spares i krisetider, siger Troels Fager Hedegaard fra Aalborg Universitet.

Hvor for eksempel dagpenge er noget, man selv betaler til, gives kontanthjælp nemlig på grund af et behov.

"Derfor mener mange danskere, at det mere legitimt at sætte spørgsmålstegn ved, om folk reelt har behov for det beløb eller kan klare sig med mindre," forklarer han.

"Men når man pludselig skal til at bevise et behov, skaber vi en kultur, hvor vi mistænker hinanden," påpeger han.

Sådan spurgte vi

Hvad er din holdning til niveauet for kontanthjælp i Danmark?

  • Kontanthjælpen er for høj - 31 procent
  • Kontanthjælpen ligger på et passende niveau - 35 procent
  • Kontanthjælpen er for lav - 16 procent
  • Ved ikke - 19 procent

Wilke for Avisen.dk blandt 501 repræsentativt udvalgte danskere. Undersøgelsen er foretaget på internettet i dagene 13. til 19. februar, og usikkerheden er cirka tre procent.