Måling: EL tør ikke vælte Thorning

10. jul 2012
Regeringen overlever finansloven, mener flertal. Vælgerne har fået stået vores budskab, lyder det.

Det er særdeles hårde toner, der fyger gennem luften mellem Enhedslisten og regeringen i disse ellers normalt så fredelige sommeruger.

Men dramaet bliver ved den skarpe retorik, vurderer vælgerne.

Enhedslisten vælter nemlig ikke regeringen i forbindelse med finanslovsforhandlingerne til efteråret, siger et stort flertal i en meningsmåling foretaget for Avisen.dk.

Seks du af ti tror således, at Johanne Schmidt-Nielsen og co. bakker op om regeringens finanslov, hvorimod blot hver sjette regner med, at Enhedslisten trækker tæppet væk under Helle Thornings hold.

Pernille Skipper, fungerende politisk ordfører for Enhedslisten, glæder sig over målingen. Den viser, at vælgerne forstår partiets hensigter, mener hun.

"Vores budskab om, at vi ikke har et mål om at få Lars Løkke tilbage er gået rent igennem. Vores målsætning er jo ikke at vælte Helle Thorning, vores målsætning er - som vi lovede vælgerne under valget - at trække den her regering til venstre."

Soc.dem: Vælgerne har øje for interessefællesskabet

En række medlemmer af Enhedslisten magtfulde hovedbestyrelsesmedlemmer har gjort det klart bl.a. over for Politiken, at de "ser det næsten umuligt" at stemme for en finanslov.

Hos socialdemokraternes glæder fungerende politisk ordfører, Jens Joel, sig over, at vælgerne ser mere nøgternt på situationen i regeringsblokken.

"Jeg læser den her måling som, at folk har forstået, at regeringen og Enhedslisten har et interessefællesskab omkring, at Lars Løkke og VKO-flertallet ikke kommer tilbage til magten," siger han.

Bestyrker den her måling din tro på, at Enhedslisten nok skal stemme finansloven hjem?

"Vi tager ikke noget som helst for givet, andet end at Enhedslisten er enig med os i, at vi ikke skal have Lars Løkke og VKO-blokpolitikken tilbage," lyder det fra Jens Joel.

Enhedslisten holder fast i hård tone

Til trods for de udklattende toner fastholder Enhedslisten sine negative forventninger til regeringnens finanslovsforslag.

"Jeg har ikke fantasi til at forestille mig, hvad det er regeringen vil fremlægge, som vil kompensere for, at de har taget penge fra folk, som har mistet deres arbejde under krisen for at kunne give skattelettelser, der har mindst i forvejen."

Men Venstre har gjort det klart, at de vil vælte regeringen, så det er vel op til jer at afgøre, om regeringen skal overleve?

"Nej, det er op til regeringen. Vi har ikke noget mål om at få Lars Løkke tilbage, men vi kommer altså ikke og siger ja til hvad som helst," slutter Skipper.

Sådan har vi spurgt

I forbindelse med skattereformen følte Enhedslisten sig snydt og har erklæret de ikke længere er støtteparti til regeringen.

Tror du Enhedslisten vælter regeringen ved ikke at gå med i finanslovsforhandlingerne til efteråret?

Ja: 16,9 pct.
Nej: 62,9
Ved ikke: 20,1

Usikkerheden i undersøgelsen er cirka minus/plus tre procent.

Kilde: Wilke