jumpstory-download20200515-173457
Danskerne mener, at coronakrisen har ramt de mindre erhvervsdrivende hårdest. (Arkivfoto) Foto: Jumpstory

Måling: De er hårdest ramt af coronakrisen

15. maj 2020, 19:50
Små selvstændige, freelancere og løstansatte er hårdest af coronakrisen, mener borgerne ifølge ny måling fra Kantar Gallup.

Små selvstændige, freelancere og timelønsansatte er hårdest ramt af coronakrisen, mens fastansatte, studerende og arbejdsløse er mindst ramt.

Det mener borgerne ifølge en meningsmåling, som Kantar Gallup har gennemført for Magisterbladet.

LÆS OGSÅ: Tandlæger skrottede ansattes overenskomst: Nu er der nyt

Her er 1.019 borgere blevet spurgt om, hvor hårdt økonomisk de mener, forskellige grupper er ramt af coronakrisen.

72 procent af de adspurgte svarer, at mindre selvstændige er “meget hårdt ramt” under coronakrisen. 59 procent mener, at freelancere er meget hårdt ramt under coronakrisen, mens 33 procent svarer det samme om timelønnede.

- Det er klart, at især selvstændige og freelancere kommer i top, fordi det især er dem, der har været diskuteret og politiseret utroligt meget omkring i offentligheden. Diskussionen om tryghed under krisen har handlet meget om, hvem der råber højest med fokus på individuelle skæbner, siger professor Henning Jørgensen til Magisterbladet.

Den vurdering er Lone Jakobsgaard, selvstændig i kommunikationsvirksomheden Volapyk, enig i. Hun er også medstifter af foreningen Danske Soloselvstændige, der er et talerør for soloselvstændige, freelancere og små virksomheder.

- I medierne har der især været fokus på frisører og andre små selvstændige, som er blevet tvangslukket. Det har gjort krisen meget synlig for danskerne. Mange har nok også fået øjnene op for, hvor hårdt en sådan krise rammer soloselvstændige, freelancere og folk med små virksomheder, siger Lone Jakobsgaard til Magisterbladet.

Mens danskerne ifølge meningsmålingen bedømmer, at små selvstændige, freelancere og timelønnede er hårdest ramt af coronakrisen, så mener 15 procent, at arbejdsløse, 11 procent at studerende og bare fem procent at fastansatte er ramt økonomisk hårdt af coronakrisen.

Mange små selvstændige venter desperat på hjælp, selv om erhvervsminister Simon Kollerup tidligere har sagt(S), at lønkompensation og kompensation til selvstændige for manglende omsætning skulle have været udbetalt senest 11. maj, fortæller Lone Jakobsgaard.

- Der er stadig rigtig mange, som ikke har fået deres penge, og det er katastrofalt. Det er først nu, at regeringen har besluttet at foretage straksudbetalinger. Det kommer til at koste mange selvstændige livet, siger Lone Jakobsgaard til Magisterbladet.

Der er mange små virksomheder og iværksættere, som ikke har fået en øre og formentlig heller ikke får det under krisen, påpeger Henning Jørgensen.

- Man burde have sat ind i langt højere grad med økonomisk hjælp til små virksomheder og iværksættere. Denne underskov af fornyelse fra små selvstændige taber måske mange års investeringer, fordi de nu risikerer at lukke. Det kan langsigtet blive et stort problem for Danmark, siger Henning Jørgensen til Magisterbladet.