Må pædagoger give tantekys?

24. jan 2014, 15:10
Må man kysse de børn, man passer? En debat om kindkys, tantekys og mundkys er opstået i kølvandet på en sag om blufærdighedskrænkelse i en børnehave.

En 60-årig mandlig pædagog blev i sidste uge idømt over et års fængsell for at have kysset, befølt og i et enkelt tilfælde blottet sig for 14 børn i børnehuset Eventyrlunden i Holbæk.

Sagen har skubbet gang i en debat om kys på FOAs hjemmeside. For hvornår er noget omsorg for børnene, og hvornår er det blufærdighedskrænkelse? Må man kysse de børn, man passer?

“Grænsen går lige præcis ved kys. Det gør man bare ikke.... Heller ikke selvom det er lille Ole eller lille Marie, der gerne vil kysse dig. Jeg drejer selv hovedet væk, hvis børnene forsøger at kysse mig, og fortæller dem på en god måde at jeg synes også, at de er dejlige, men det er kun mor og far man skal kysse,” skriver Steffen H. Hansen, der arbejder i en børnehave, på FOAs debatside.

Kys er bandlyst, kram er ok

Holbæk Kommunes chef for dagtilbud og læring Christian Simonsen er enig. Han har tidligere sagt til Sjællandske Medier om det at kysse børn:

“Det er ikke i orden, at pædagoger kysser børn hverken på munden, på kinden eller andre steder. For et kys er en intim handling, og man er i et professionelt forhold til børnene. Det er heller ikke i orden at nusse et barn på en måde, som betyder, at man går for tæt på. Men pædagoger må gerne tage et barn på skødet eller give krammere.”

Kys og kram er omsorg

Nogle mener, at i hvert fald kys på munden er noget, der skal overlades til forældrene. Men hvis man helt renser ud i kys og kram, hvordan skal man så vise kærlighed og omsorg for børnene, spørger Mie Mathiesen på FOA's debatside:

“Uha det er en debat der rører mig meget. Jeg er bekymret for hvad det er for en verden vi er ved at lave og hvad det er for nogle unge mennesker som skal stå på egne ben når de voksne som de omgås med mange timer dagligt, det gælder dagplejere, pædagoger og lærere, hvis de ikke må vise kærlighed i form af kys og kram. . . . Det kaldes nemlig omsorg for de små mennesker som vi har glæde af mange timer dagligt.”

Ud over fængselsstraffen blev den mandlige pædagog frakendt retten til at arbejde med børn.