DAGENS TIP: Må man tage en charterferie når man er på kontanthjælp?

8. jul 2014
Når du er på kontanthjælp, må du kun rejse til udlandet under særlige omstændigheder. Her er fem råd fra socialrådgiver John Klausen.

John Klausen underviser kommende socialrådgivere på VIA University College i Århus.

Han forklarer her, hvordan reglerne er for kontanthjælpsmodtagere, som ønsker at rejse til udlandet i en periode.

OBS reglerne er ændret. Se de nye regler her

1. Afmeld kontanthjælp

"Som kontanthjælpsmodtager har du ikke krav på ferie. Hvis du vil til udlandet og har opsparet pengene, så kan du afmelde dig kontanthjælp, før du tager afsted," siger John Klausen.

Dog skal en række forhold gøre sig gældende. For eksempel kan det være svært at bevise, at man har brug for pengene, hvis man har så mange, at man kan spare op af dem.

2. Spørg om lov

Har du andre grunde til at tage til udlandet end bare at dase ved pølen, kan du spørge kommunen om lov til at tage afsted med kontanthjælpen i baggagen, siger underviseren.

"Hvis du har familie eller nære venner, som er blevet syge, kan du i nogle tilfælde få lov til at tage afsted og besøge dem. Det gælder i øvrigt også, hvis du selv er syg, og det offentlige sundhedssystem henviser dig til behandling i et andet land."

3. Samvær med dine børn

Du har mulighed er at søge om undtagelse fra kravet om at blive i Danmark, hvis din familie er spredt for alle vinde.

"Kommunen kan i nogle tilfælde give dig lov til at besøge dine egne børn, hvis de opholder sig i udlandet og er under 18 år, og det er lang tid siden, du har set dem," siger John Klausen.

Men du kan kun besøge dine børn i udlandet på kontanthjælp, hvis det er umuligt for dem selv at rejse her til Danmark.

4. Altid til rådighed

Hvis du spørger din kommune, om du må tage til udlandet i en kort periode med din kontanthjælp, spiller det en vigtig rolle, at du kan bevise, at du står til rådighed for jobmarkedet.

Hvis du kan være tilbage i Danmark med en dags varsel, vil det veje tung i kommunens afgørelse, fortæller John Klausen.

Godkender kommunen På den måde kan

5. Hold ferie i Danmark

Selvom det er svært at komme til udlandet på lovlig vis, kan man godt holde "fri" fra titlen som kontanthjælpsmodtager og slappe af i Danmark.

"Man har krav på 'aktiveringsfri' en måned om året. Men kommunen kan kun give tilladelse til at tage en kort periode til udlandet i den periode, hvis en af ovennævnte undtagelser gør sig gældende," slutter John Klausen.

Fra arkivet: Artiklen er tidligere blevet publiceret på Avisen.dk.