DAGENS TIP: Lyt til musik på jobbet

21. mar 2011
Du bliver generelt mere effektiv af at lytte til musik på jobbet. Men det er ikke ligegyldigt, hvad der kommer ud af ørebøfferne eller højttalerne.

Lidt AC/DC eller Guns n' Roses er faktisk rigtig godt til at bryde kedsomheden, hvis du hamrer søm i en væg. Men hvis du laver lønregnskab skulle du måske gå ned tempo og intensitet med Tina Dickow eller Mozart.

Halvdelen af os lytter til musik på arbejde, viser en ny undersøgelse lavet af AnalyseDanmark for TDC.

Og det kan være med til at gøre dig hurtigere og mere produktiv, lyder det fra videnskaben.

Men er det ligegyldigt, hvilken radiokanal, du tænder for, eller hvilken playliste, du smideri iPod'en?

Nej, lyder det fra Nicolai Graakjær, lektor på Aalborg Universitet med speciale imusik og kommunikation.

Heavy eller klassisk?
Hvis du står ved et samlebånd, eller hvis du er håndværker, kan det være en god ide at lytte til intens musik. Mens stille musik er godt for særlig koncentrationskrævendearbejde.

"Hvis det er en fysisk opgave, kan det være nyttigt med noget musik, som også udfolder sig fysisk. For eksempel kraftfuld musik. Men hvis du sidder på kontor og for eksempel laverrevisorarbejde, så er det ikke den samme musik, der understøtter det arbejde," siger Nicolai Graakjær.

Musikken kan også have en negativ effekt, hvis den ikke lige er ens kop the. Et eksempel er harindkøbsmuzakken, der i flere supermarkeder har vist sig som en så stor belastning for de ansatte, at de blev irriterede, og det påvirkede kunderne negativt.

Læs også 'Kim Larsen er læsernes favorit'


Her er tre gode råd til musik på jobbet

1. Lyt til musik, du kan lide

Musik påvirker de følelsesmæssige centre i din hjerne. Den kan gøre os glade, kede af det, vrede eller bange. Generelt er vi mere produktive, når vi er i et positivt humør, så hvis gregoriansk munkemusik, techno eller balkan-musik gør dig glad, så lyt til det.

2. Tag pauser fra musikken

Ligesom du bør tage en pause på fem minutter for hver time, du arbejder, så har dine ører også brug for en pause fra musikken. Vi bliver påvirket af lydene i det miljø, vi færdes i.

Det er derfor, de fleste mennesker sover bedst i deres egen seng. Din hjerne bliver skarpere, hvis du indimellem skifter de input, den får. Det betyder, at du bør slukke for musikken eller skifte cd fra tid til anden.

3. Prøv forskellig musik i forskellige tempi

Du føler dig mere energisk og bliver mere vågen, når du hører hurtig musik. Langsommere musik gør dig omvendt mere rolig og afslappet. Så vælg musik ud fra, hvadder gør dig mest effektiv – og selvfølgelig, hvad du bedst kan lide.

(Kilde: Musikterapeut Kimberly Sena Moore i Psychology Today.)

Musik i ørerne

Musik kan fremme arbejdsglæde og tempo, men husk også at passe på din hørelse.

Læs mere om støj på jobbet på Arbejdstilsynets hjemmeside

Få gode råd til at passe på din hørelse på hoerelse.info