Lysteknikeren Anni Klitmøller mener ikke, regeringen gør nok for at hjælpe musikbranchen i coronakrisen. Foto: Torkil Adsersen/Ritzau Scanpix & Privatfoto

Anni frygter for fremtiden: 'Politikerne har fuldstændig ignoreret os'

13. jun 2020, 12:30
Regeringens hjælpepakker til nødlidende festivaler kommer ikke artister og deres bagland til gode. Det møder nu kritik fra flere parter, der frygter for massive konsekvenser. Dansk Artist Forbund kalder det 'katastrofalt'.

Det er en utrolig ulykkelig og meget alvorlig situation, som kan koste mange mennesker deres arbejde og livsgrundlag.

Sådan beskriver formanden for Dansk Artist Forbund, Lena Brostrøm, den situation, som danske artister og hele deres bagland står i lige nu. Og desværre er der ikke meget hjælp at hente fra de hjælpepakker, som regeringen netop har præsenteret, mener hun.

LÆS OGSÅ: Artist-formand efter besked fra Mette F.: 'Det får uoverskuelige konsekvenser'

Hjælpepakkerne skal hjælpe nødlidende festivaler med økonomisk kompensation. 

Problemet er bare, at der ikke er lagt meget til side til artisterne og deres bagland - såsom teknikere, lys- og lydproduktion, transport, managere, bookingselskaber med mere - som er en forudsætning for overhovedet at kunne arrangere og afholde en festival.

Derfor råber artistformanden nu vagt i gevær og advarer om de 'massive konsekvenser', det kan få, hvis ikke man fra politisk hold hurtigst muligt kommer artisterne til hjælp, da artisterne i mange tilfælde repræsenterer et økosystem, hvor deres løn også betaler baglandets løn.

- Man sætter nogle forskellige mennesker op mod hinanden, og det har vi bare slet ikke behov for lige nu. Man går halvaggressivt ud præsenterer en drejebog for, hvordan man som festival skal forholde sig til leverandører og så videre ved at opfordre til, at man trækker force majeure-kortet, siger Lena Brostrøm.

Spiller folk ud mod hinanden

Hun henviser til, at man fra politisk hold opfordrer festivaler til at kræve kontrakter med artister annulleret, sådan at artisterne, og dermed hele baglandet af hjælpere, ikke bliver betalt, hvad de ellers havde i udsigt.

Med andre ord skal festivalerne 'løbe fra deres aftaler', hvilket bekymrer formanden.

Om det er fordi, de tror, at alle er frivillige - jeg ved det ikke. Men vi er rent faktisk nogle, der lever af det her
Anni Klitmøller, lystekniker

- Det er voldsomt. Men når det har været en del af det lobbyarbejde, der er blevet lavet, jamen så risikerer vi jo at ende op med at skulle kæmpe mod hinanden i retten, hvor vi mest af alt har brug for at stå sammen, siger Lena Brostrøm.

Hun forklarer, at det vil starte en dominoeffekt, når man ikke betaler artisterne, hvilket er betænkeligt i lyset af den situation, mange berørte vil ende med at stå i.

- Aftalen anerkender slet ikke det arbejdsmarked, som hvert år får de her ting (festivaler, red.) til at ske. Det er ikke bare sjov og ballade - det er altså et arbejdsmarked og en branche. Det får vi også bekræftet, når vi taler med Finansministeriet, siger Lena Brostrøm.

Ifølge Danske Agenters Sammenslutning (D.A.S.), der den 11. juni sendte et opråb med overskriften 'Regeringen river livebranchen over på midten' ud om samme, er der grund til Lena Brostrøms bekymringer.

- Det rammer naturligvis artisterne og deres underleverandører hårdt økonomisk, hvilket vi håber der kan komme en kompensation for. Men artisterne rammes også på deres karrieremæssige udvikling. Det er enormt vigtigt for dem, uanset hvor de er i deres karriereforløb, at komme ud og vise deres liveshow for nye fans, hvilket man ikke har mulighed for på en tour, hvor publikum køber billetter til dén koncert. Så der skal tænkes i nye baner også på dén front, siger Jonas Fjelding, der er medlem af styregruppen for D.A.S.

Men netop det, oplever Lena Brostrøm ikke, at der er forståelse for. Tværtimod.

- Når vi taler i Erhvervsministeriet, så oplever vi sådan en afmatning og en stemning om, at 'nu har vi siddet længe nok med de her pakker'. Og ja, det har de, men de har også valgt en løsning, der har voldsomme konsekvenser for leverandørerne. Det er klart, at det kan vi jo ikke sidde overhørig, siger hun.

Fraværende kulturminister

En af de leverandører er Anni Klitmøller, der arbejder som freelance lystekniker. Hun er hårdt økonomisk ramt af coronakrisen, og regeringens nye hjælpepakker ser ikke ud til at gøre tilværelsen lettere for hende. Der er ganske enkelt ingen hjælp at hente, mener hun.

- De (politikerne, red.) har fuldstændig ignoreret os. Jeg tror ikke, at de er klar over, hvad branchen egentlig er. Om det er fordi, de tror, at alle er frivillige - jeg ved det ikke. Men vi er rent faktisk nogle, der lever af det her, siger hun.

Hun forklarer, at hun og mange af hendes kolleger normalt mere eller mindre tjener, hvad der svarer til årslønnen i de måneder, som coronakrisen har lukket ned for. Men det er der ikke meget forståelse for fra politisk hold.

- Vi føler os i den grad forbigået, for vi står jo helt bagerst i køen. Vi har at gøre med en kulturminister, der overhovedet ikke har vores ryg. Jeg tror ikke, at hun ved, hvad hun har mellem hænderne, siger Anni Klitmøller.

Lena Brostrøm forklarer, at artisterne var de første til at blive sendt hjem uden løn, og nu også bliver de sidste til at komme tilbage på arbejdsmarkedet igen. Det, mener hun, er ekskluderende og uretfærdigt.

Derfor har hun og Dansk Artist Forbund bedt om at være med i de politiske forhandlinger, så de kan gøre politikerne klogere på, hvad det er for nogle mekanismer og strukturer, der ligger bag kulturbranchen.

- De sidder tydeligvis og arbejder ud fra en platform, hvor man ikke har sat sig ind i, hvad man taler om, og i virkeligheden også, hvad det er for en stor økonomi, vi har at gøre med. Det er katastrofalt, siger Lena Brostrøm.

Uholdbar situation

Hos Dansk Live, der er en interesseorganisation for festivaler og spillesteder, er man også ærgerlige over, at danske artister og tilhørende bagland ikke er blevet tilgodeset i aftalen. For selvom aftalen er positiv for de danske festivaler, er det svært at have armene langt over hovedet, når andre er blevet glemt.

Jeg har været i den her branche i 20 år, og det er dét, jeg kan. Hvis det her ikke går, så er det utrygt at tænke på, hvad jeg så skal
Anni Klitmøller, lysdesigner

- Det er positivt, at der nu er hjælp at få, men det er en frustrerende situation at stå i, når vi kan se, at der er kommet en pakke, som ikke tilgodeser leverandørerne, der står uden hjælp, siger Esben Marcher, der er sekretariatschef i Dansk Live, og fortsætter:

- Alle arrangører (festivaler, red.) er dybt afhængige af netop artisterne, der står på scenen og hele deres bagland af folk, der arbejder for dem. Så det er lidt frustrerende at være den, der har fået hjælp, mens man kan se, at der er andre, der står tilbage.

Han kalder situationen uholdbar og ønsker, at der laves en løsning, hvor man tager mere højde for, at artister i bred udstrækning arbejder sæsonbetonet.

- Man bør tage det sæsonbetonede element med ind i hjælpepakkerne. Det er jo der, skoen trykker. Der er en faggruppe, som tjener deres penge i en sommersæson. De får ikke fyldt deres pengepung op nu, og det er meget alvorligt for dem, siger Esben Marcher.

Frygter for fremtiden

Spørger man Lena Brostrøm, så er hun enig med Esben Marcher. Alligevel undrer hun sig over, at man fra Dansk Lives side ikke har kæmpet hårdere for artisterne i det forhandlingsarbejde, der er blevet lavet forud for aftalen.

- Man kunne være fræk og sige, at det kunne de have haft med i deres lobbyarbejde. Så der må jeg altså sige, at man burde have taget hinanden i hånden, men det synes jeg ikke, at Dansk Live har gjort, siger hun og fortsætter:

- Hvis man synes, at det er noget rod, at der er nogle, der står tilbage på perronen, så bør man gå ud og sige, at det er fuldstændigt uacceptabelt. 

At det er netop 'fuldstændigt uacceptabelt', mener også Anni Klitmøller. Sæsonen, og store dele af hendes årsindtægt, er allerede gået i vasken. Nu frygter hun, at det fortsætter.

LÆS OGSÅ: Analyse: Derfor skaber forslag om 'badebillet' til dagpenge voldsom debat i fagbevægelsen

- Jeg frygter da lidt for fremtiden. Jeg har været i den her branche i 20 år, og det er dét, jeg kan. Hvis det her ikke går, så er det utrygt at tænke på, hvad jeg så skal. Jeg har allerede været nødt til at kigge udover min egen faggruppe, selvom jeg allerhelst vil blive her, siger Anni Klitmøller.

Står til det Danske Agenters Sammenslutning bør der tages en drastisk politisk beslutning, hvis man skal gøre sig forhåbninger om at rette op på skaden.

- Ideelt burde regeringen trække deres bekendtgørelse tilbage, og genindføre artisternes  og andre leverandørers kontrakter i kompensationsordningen, siger Jonas Fjelding.