Lyndruk mere farligt

21. sep 2008
Når dine venner står og klapper og hepper for at overtale dig til at tømme en halv liter fadøl så hurtigt som muligt, så tøv et øjeblik.

Kroppen kan nemlig slet ikke følge med druk i det tempo.

Ølspil eller drukspil er et kendt fænomen blandt unge mennesker, og der findes utallige af slagsen, men når taberen af ølspillet som straf skal kvæle en hel pilsner i en enkelt tår, så er det en dårlig måde at opbygge sin brandert på.

"Når man drikker alkohol i et meget højt tempo, kan kroppen ikke følge med, og man kommer til at føle sig mere fuld, selvom man i praksis har en lavere blodpromille end sin sidemand, der har drukket i et mere roligt tempo," forklarer Janne Tolstrup, der er alkoholforsker ved Statens Institut for Folkesundhed, til Nyhedsbureauet Newspaq.

Hun forklarer, at konsekvenserne kan blive katastrofale:

"Kroppen føler sig mere fuld, end den er, og man får sværere ved at styre den, end hvis man har drukket i et tempo, hvor kroppen kan nå at adaptere sig. På den måde er der større fare for, at man kommer til at bringe sig selv eller andre i fare, når man cykler til gymnasiefest bagefter."

Forskerne ved endnu ikke, om der er en forøget fare for kroppens organer forbundet med det tempo, man drikker i, men man regner med, at det er mere skadeligt for en 14-årig end for en 25-årig at skylle en øl ned på et øjeblik, fordi den unge stadig er i gang med at udvikle sig.

Janne Tolstrup mener, at drukspil formentligt er mere udbredt i Danmark end andre lande, fordi alkoholkulturen er mere liberal. Og at det oftest er drenge, der begiver sig ud i lyndruk for at afprøve grænser.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man maksimalt drikker fem genstande på en aften.

/Newspaq/

faktaboks
Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her