Lyn slår ned i 90 mennesker

3. aug 2008
Der stod gnistrer fra paraplyer og autoværn, da et lyn slog ned i en mast på en rallybane i Norge. Omkring 90 mennesker kom mere eller mindre til skade.

Et voldsomt lynnedslag skabte kaotiske tilstande på rallybanen, Finnskogsbanen, 140 kilometer Nordvest for Oslo.

Ifølge VG Nett slog lynet ned i en mast, hvorefter gnisterne føg om ørerne på folk.

- Lynet skal have slået ned på en høj, hvor der stod mange mennesker. Alle, som nu bliver sendt på skadestuen, har fået strøm igennem sig, men det er uvist, hvilke skader, de har fået, siger indsatsleder ved Hedmark Politidistrikt, Frank Løken til det norske nyhedsbureau, NTB.

Roar Bringaker stod på rallybanen, da lynet slog ned.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

- Det var en skrækkelig ildkugle. Jeg har aldrig set noget lignende - kun på film. Det gav gnister hos alle, der holdt fast i noget metal. Det slog gnister fra paraplyer og autoværn, fortæller Roar Bringaker til VG.no.

Et andet vidne, Håvard Solstad, fortæller:

- Folk kastede sig ned. Gnisterne stod fra et rækværk og fra et højttaleranlæg. En af mine venner blev ramt via paraplyen. Den slog gnister, før den fløj ud af hendes hånd, fortæller han.

Tony Lund Tjelle var også til stede, da lynet slog ned:

- Først begyndte det at regne kraftigt, og herefter begyndte det at tordne og lyne. Lynet ramte først en mast og derefter nogle mennesker, der stod tæt på masten. Jeg så, at en mand blev ramt af lynet i armen, og den så ud til at brænde, fortæller han.

Ulykken skete ved 15-tiden, og der blev slået storalarm med det samme. 16 ambulancer, tre helikoptere og en slags rullende skadestue blev kørt til banen. Ifølge det lokale politi blev 91 personer ramt af lynnedslaget. Ingen skulle dog være i livsfare.

Lynnedslaget ødelagde også mobil- og fastnet-forbindelsen i hele området.

 

faktaboks