Her ses Mogens Lykketoft og Helle Thorning-Schmidt ved Socialdemokratiets sommergruppemøde i 2007. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix (arkiv)

Lykketoft med hård kritik af Thorning: Nu svarer hun igen

17. sep 2019
I en erindringsbog skriver Mogens Lykketoft, at der ikke var en rød tråd i Helle Thorning-Schmidts hjemlige politik.

Den socialdemokratiske veteran Mogens Lykketoft fælder i sin kommende bog "Erindringer" en hård dom over sin tidligere partikollega og formand Helle Thorning-Schmidt.

LÆS OGSÅ: Minister smuttede fra vigtigt møde: "Stort problem for Danmark"

"Fejlcastet" og "en tragedie for Socialdemokratiet", skriver Mogens Lykketoft blandt andet om den tidligere statsminister.

- Hun var efter min mening fejlcastet til opgaven. Holdningerne og målene forblev i hendes ti år som partiformand og undervejs regeringschef aldeles uklare, skriver Mogens Lykketoft ifølge DR.

I et skriftligt svar til DR, giver Helle Thorning igen på kritikken fra Mogens Lykketoft. 

- I over 25 år har Mogens sagt utroligt negative ting om først Svend, så Poul og nu mig. Måske siger det mere om ham end om os, skriver tidligere formand for Socialdemokratiet Helle Thorning-Schmidt til DR i en kommentar til tidligere formand for Socialdemokratiet Mogens Lykketofts kritik af hende i en bog.

Venners ven 

Han tilføjer, at han ikke har noget personligt imod Helle Thorning-Schmidt, men finder hende "sympatisk" og beskriver hende som "sine venners ven, et godt familiemenneske og en kvinde med stil".

Mogens Lykketoft skriver til gengæld, at "der var absolut ingen rød tråd i den hjemlige politik".

- Da hun blev statsminister, holdt hun op med at lytte til andre end en meget snæver kreds af ministre og embedsmænd. Hun krævede betingelses- og kritikløs opbakning, uanset hvor meget og uventet hun drejede den politiske kurs, skriver den nu 73-årige tidligere minister og formand for Folketinget.

Overfor DR giver Mogens Lykketoft fire eksempler på, hvorfor han mener at Helle Thorning-Schmidt var fejlcastet som socialdemokratisk statsminister.

Han peger på skatteaftalen fra 2012, hvor regeringen skrottede en ellers færdig aftale med Enhedslisten og i stedet indgik en aftale med Venstre og Konsevative. Aftalen indeholdt blandt andet lettelser af topskatten. Det er forløbet omkring lærerkonflikten. Sænkningen af selskabsskatten samt det delvise salg af Dong, skriver DR.

"Erindringer" udkommer på forlaget Rosinante den 2. oktober.

LÆS OGSÅ: Sygdomsramt borgmester revser dansk behandling: Den er for dårlig