Den bæredygtige omstilling kan potentielt blive begyndelsen på et nyt stort dansk erhvervseventyr. Sådan lyder vurderingen fra den socialdemokratiske politiker Mogens Lykketoft.

Ved den anden udgave af Ceveas arrangementsrække 'Det Progressive Mødested' påpegede den tidligere partiformand, at klimaomstillingen handler om at skabe nye bæredygtige job.  

Mogens Lykketoft forklarer, at Danmarks succes på en række erhvervsmæssige fronter hænger tæt sammen med, at vi har været dygtige til at stille skrappe krav til os selv i forbindelse med store omstillinger. Det gør sig både gældende i forhold til udviklingen af den danske sundhedssektor, medicinalindustrien og vindmølleindustrien. 

Tilmeld dig nyhedsbrevet A4 Morgen her

LYT OGSÅ TIL: A4 Lyd: Hvordan sikrer vi en social retfærdig klimaomstilling?

- Der er tusinde andre steder, hvor det at fremskynde den bæredygtige omstilling i vores samfund kan være rygstød for, at danske virksomheder producerer de produkter og teknologier, som hele verden får brug for, siger Mogens Lykketoft og fortsætter:

 - Så det kan blive et stort erhvervsmirakel for Danmark, hvis vi kan holde fast i det, som den nye regering har sagt om, at vi skal være verdensførende i tempoet i omstillingen.

Den grønne omstilling kommer til at betyde, at det gradvist vil blive markant dyrere at anvende fossile brændstoffer som olie, gas og kul, forklarer Mogens Lykketoft. Men han ser det samtidig som afgørende at sikre, at omstillingen ikke sker på bekostning af de svageste grupper i samfundet. 

- Vi skal sørge for at føre pengene tilbage til især de mennesker, som tjener mindst og har mindst mulighed for at omstille deres forbrug. Hvis de for eksempel har langt til arbejde, men ikke kan tage S-toget eller ikke har råd til at købe en elbil, siger han og tilføjer:

LÆS OGSÅ: Minister afslører: Her er datoen for tidlig pension

- Vi får ikke vælgerne til at acceptere det nødvendige tempo i den grønne omstilling, hvis vi ikke sikrer os, at fordelingsresultatet bliver mere retfærdigt – ikke mindre retfærdigt.

Lyt til podcasten fra Ceveas arrangement Det Progressive Mødested, hvor du blandt andet kan høre Mogens Lykketoft fortælle meget mere om en social retfærdig klimaomstilling i Danmark.