Lovsjusk skærer 4.000 kr. af Dortes dagpenge

14. dec 2011
Det koster uheldige arbejdsløse op til 4.000 kroner om måneden, at der er fejl i nye regler. Mette Frederiksen lover, at de får deres penge.

Det skulle gøre det hele meget nemmere, men er endt som en særdeles dyr fornøjelse for en gruppe ledige i Hedensted. De får meget mindre i dagpenge end de burde have haft på grund af fejl i nye regler.

”Jeg må da indrømme, at jeg blev skidesur, for det kommer til at ramme hele min familie. Alt andet er jo steget i pris,” siger 40-årige Dorte Bøgh Jensen.

Hun blev fyret fra Jacobsen Bakery i Hedensted i starten af november på grund af ordrenedgang. Men da hun kom ned i fagforeningen fik hun en ubehagelig besked. Selvom hun har gjort sig fortjent til den højeste dagpengesats, så betyder et hul i nye beregningsregler, så får hun cirka 4.000 kroner mindre i dagpenge.

”Det er jo ikke til at leve af. Man er jo ikke rig på dagpenge i forvejen,” siger Dorte Bøgh Jensen.

Unødigt bureaukrati

Egentlig skulle den nye metode slet ikke have ændret på folks indtægt. Den var en del af en pakke som skulle fjerne unødigt bureaukrati.

En del af den nye aftale er, at man skal bruge tal fra det såkaldte Indkomstregister til at beregne dagpengene. Problemet for ledige som Dorte Bøgh Jensen opstår fordi det ikke er alle arbejdsgivere, der er lige gode til at indberette til tiden.

Bag aftalen, som blev indgået 4. maj, står både Socialdemokraterne, Radikale Venstre, Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Kristendemokraterne.

”Jeg har betalt mit kontingent, og der har ikke været noget i medierne overhovedet om en ny beregning, så synes jeg ikke det er i orden. Vi har jo regnet med at have de penge, hvis jeg blev ledig,” siger Dorte Bøgh Jensen.

3Fs a-kasse ved ikke, hvor mange reglerne har ramt på landsplan, men alene hos 3F i Hedensted er 10 medlemmer ramt.

Lige til højrebenet

Hos hendes fagforening 3F i Hedensted er formand Ole Hansen svært utilfreds med, at medlemmerne er kommet i klemme.

”Det burde ligge lige til højrebenet at løse det her. Det kan ikke være meningen, at folk ikke kan få deres penge,” siger han.

Reglerne skal revideres til marts. Det kan Ole Hansen godt vente på, hvis medlemmerne vel og mærke kan regne med at få deres penge med tilbagevirkende kraft, så de altså får de penge de har mistet i mellemtiden.

Nu kommer svaret

Ole Hansen skrev for over en måned siden til Beskæftigelsesministeriet for at få et svar på, om de uheldige medlemmer i det mindste kunne regne med at få deres penge refunderet.

Avisen.dk har den sidste uge forsøgt at få et svar fra Beskæftigelsesminister, Mette Frederiksen. Det kom i dag.

”Det har aldrig været meningen, at der var nogen, der skulle ende med at få væsentligt mindre udbetalt. Det er selvfølgelig ikke rimeligt. Og derfor sørger jeg nu også for, at reglerne bliver ændret, og at det sker med tilbagevirkende kraft, så de folk, der uforvarende er kommet i klemme, får deres penge tilbage," siger hun.