Lovovertrædelse skyld i eksplosion i DR Byen

22. aug 2008
Arbejdstilsynet har nu fastslået årsagen til gaseksplosionen på en byggeplads i DR Byen tirsdag. Tre bygningsarbejder ligger fortsat indlagt med så alvorlige forbrændinger, at de ikke kan afhøres af politiet.

Tirsdag eftermiddag blev tre bygningsarbejdere bragt til Rigshospitalet efter en kraftig gaseksplosion i DR Byen på Amager i København.

Arbejdstilsynet har nu undersøgt ulykkesstedet og kan fastslå, at eksplosionen opstod på grund af en yderst brandfarlig skumfugemasse.

- De tre tilskadekomne arbejdede i en ventilationskanal i det nye koncerthus, hvor de var i gang med lukningen af revner. Til det brugte de et skum-materiale, der er yderst brandfarligt, forklarer tilsynsførende ved Arbejdstilsynet John Hansen.

De tre håndværkerne brugte et materiale, der hedder Byggeskum, som kommer ud af en fugepistol ved hjælp af en gaspatron. Og ifølge John Hansen var der ikke tilstrækkelig udluftning i ventilationskanalen, hvor de arbejdede.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

- Der står tydeligt i brugsanvisningen på produktet, at det kun må bruges steder under god ventilation og ikke sammen med noget, der kan antændes, forklarer John Hansen.

- Vi kunne se en halogenlampe derude, og den har de sandsynligvis anvendt. Det kan have været med til at antænde en gnist, som kan have antændt en ophobning af gasdampe.

Overtrådte lovgivningen

Arbejdstilsynet har derfor valgt at give byggevirksomheden et såkaldt skriftligt strakspåbud, fordi den har overtrådt arbejdsmiljølovgivningen. Påbudet betyder, at virksomheden straks skal rette op på forholdene.

De tre mænd, der fik alvorlige brandskader under ulykken, er endnu ikke i en tilstand, hvor politiet har været i stand til at afhøre dem.

Onsdag kunne vagthavende ved Amager Politi, Michael Schwartz, fortælle, at den værst tilskadekomne af de tre er lagt i respirator på grund af forbrændingerne, men at hans tilstand er stabil. De to andre er også slemt forbrændt, men trækker vejret naturligt.

Når politiet har foretaget deres afhøringer, vil en jurist i Arbejdstilsynet gennemgå rapporterne i sagen. Hvis juristen og politiet mener, at lovovertrædelsen er af alvorlig nok karakter, kan det i sidste koste byggevirksomheden en klækkelig bøde.

faktaboks