LOtop til Corydon: Slå koldt vand i blodet

8. jun 2012
Lad os da forhandle videre. Så klar er meldingen fra LOs top efter trepartsforhandlingerne er stødt på gevaldige skær.

Det har været 24 yderst dramatiske timer i de igangværende trepartsforhandlinger, efter Dansk Metals formand, Thorkild E. Jensen, i aftes trak tæppet væk under forhandlingernes vigtigste element og sagde farvel til en eller flere feriedage.

Flere medier skriver fredag formiddag, at det vil få finansminister Bjarne Corydon (S) til helt at aflyse forhandlingerne.

Men det er en særdeles skidt idé, lyder det fra en kilde i LO's top, som ikke ønsker at lægge navn til udmeldingen, før LO her til eftermiddag holder krisemøde i hovedkvarteret på Islands Brygge.

Dansk Metal står ikke alene

Ifølge kilden står Metal-formanden ikke alene med sit krav til forhandlingerne. For med det store antal ledige lige nu, så er det ikke realistisk at forlange af lønmodtagerne, at de arbejder mere.

Derfor bør finansministeren og regeringen forsætte forhandlingerne uden dette element, lyder det.

"Det hænger ikke sammen at bede folk om at arbejde mere i den situation, vi er i nu. Så lad nu det her med feriedage og helligdage ligge," siger kilden forud for mødet.

I stedet bør forhandlingerne dreje sig om de mange andre værktøjer, hvormed arbejdsudbuddet kan øges. Med anbefalingerne fra Arbejdsmarkedskommissionen i hånden peger LO blandt andet på følgende indsatser.

I parentes er antallet af potentielle job.

1. Flere fra del- til fuldtid (7.000)

2. Modernisering af indsatsen over for førtidspensionsmodtagere (3.000)

3. Indsats over for enlig mødre (400)

4. Modernisering af indsatsen over for kontantshjælpsmodtagere (7.000)

5. Jobpakker (2.500)

6. Udlændinge får dansk eksamensbevis (10.000)

7. Afskaf løntilskuds ordningen (8.000)

FTF bakker op om fortsatte forhandlinger

Debatten om at droppe feriedage har i det hele taget været helt skudt ved siden af, lyder det fra flere i fagbevægelsen.

For nok kan det give mening at inddrage feriedage - helligdage var aldrig reelt en mulighed, lyder det - men først når væksten og jobben er vendt tilbage.

Og det er ikke kun i toppen af LO at man ønsker, at forhandlingerne skal fortsætter.

Fra den anden hovedorganisation, FTF, lyder det, at parterne bør fortsætte, men nu med "fokus på alle de andre vigtige projekter".

Psykisk arbejdsmiljø, tillidsreformen, beskæftigelsesområdet, uddannelse og social dumping, er ifølge FTF områder, som man ikke som må lade falde til jorden.