Lokal Kformand i ledtog med konkursryttere

28. maj 2011
Svindelmistænkt AMUfirma er del af et større netværk. Normalt, at fupfirmaer gemmer sig bag snørklede konstruktioner, siger erhvervsskolerne.

Den svindelmistænkte virksomhed 2HR er god til at skaffe tilskud til AMU-kurser. Måske lidt for god.

I hvert fald har Dansk Erhverv advaret vidt og bredt mod firmaet. Ifølge en tidligere medarbejder lokker 2HR kunder med, at de kan skaffe tilskud til to-dages kurser, der i virkeligheden kun tager en dag. Og i øjeblikket kulegraver Undervisningsministeriet firmaet for svindel med AMU-millioner.

I spidsen for firmaet står den konservative kredsformand fra Glostrup, Per Hatting. Men omkring Per Hatting eksisterer et spraglet netværk af personer, firmaer og konkurser.

Ifølge foreningen Danske Erhvervsskoler er konkursryttere og snørklede virksomhedskonstruktioner et kendt fænomen i den private AMU-branche.

”Det er desværre et kendt problem, at private udbydere gemmer sig bag indviklede virksomhedskonstruktioner, og genopstår under nye navne, hvis de føler, at et dårligt rygte klæber til dem,” siger direktør for lederne, Lars Kunov.


Direktørkasket på omgang

Per Hatting er en driftig mand. I det Centrale Virksomhedsregister står han opført med fem firmaer.

Indtil 2006 slog den konservative kredsformand sine folder som direktør i opbevaringsfirmaet City Self-Storage, Møbelopbevaring 2000 og Nordisk Lagerejendom Danmark.

Fra lagerbranchen springer han ud som konsulent med firmaet SP08 Consulting, der i dag er under konkurs.

I 2010 bliver Per Hatting direktør og daglig leder for 2HR, og fra starten af 2011 får han også direktørkasketten i IPOK, der beskæftiger sig med virksomhedsrågivning og driftsledelse - og også fungerer som vikarbureau.

Men efter tre måneder leverer han kasketten videre til Kent Fallesen, der i øvrigt kun lige har taget den af. Kent Fallesen er også administrerende direktør for det svindelmistænkte firma 2HR.

Begge firmaer er registreret på samme adresse i Herlev. Her ligger i alt seks firmaer. Alle sammen har Kent Fallesen som administrerende direktør og beskæftiger sig med kompetenceudvikling.


Udlicitering i tredje led

Snørklede virksomhedskonstruktioner blandt de private kursusfirmaer gør de svært for de AMU-godkendte skoler at føre tilsyn med, at der ikke svindles med AMU-kronerne, påpeger Lars Kunov fra Danske Erhvervsskoler.

”Skolernes tilsynsmuligheder bliver meget vanskelige. Hvis formålet med de mange virksomheder er at udlicitere opgaver i andet og tredje led, er den gal, for det må man ikke,” siger han.

Bag det kringlede netværk gemmer sig også Ramon Riemann, der har været i søgelyset for AMU-svindel, længe inden den nuværende stime af svindelsager blev afdækket.


Tilbød gratis PC-kørekort

Som direktør i Accelerate hidkaldte Ramon Riemann sig 2002 IT-branchens vrede. Årsagen var, at tilfældige virksomheder blev ringet op og forsøgt lokket til at sende deres medarbejde på gratis kurser i PC-kørekort. Gratis forstået som, at kurserne var fuldt finansieret af AMU-midler.

I 2006 gik Accelerate konkurs. En måned forinden var Kent Fallesen tiltrådt som direktør. Den nuværende firmaportefølje er ifølge ham selv bygget op på ruinerne af Accelerate.

Bag sig har Ramon Riemann syv konkurser og to tvangsopløste selskaber. Ifølge hans profil på business-netværket Linkedin er han nu vicesalgsdirektør hos Eduka. Men det afviser Kent Fallesen blankt.

”Ramon Riemann er ikke ansat. Han er selvstændig konsulent, som blandt andet sælger nogen af vores produkter,” siger Kent Fallesen.


Skoler vil blackliste

Lars Kunov fra Danske Erhvervsskoler mener, at konstruktionen omkring 2HR er for vanskelig at gennemskue. Og lige som Dansk Erhverv anbefaler foreningen deres medlemmer at udvise forbehold over for 2HR, så længe tilsynssagen i Undervisningsministeriet kører.

Men faktisk må erhvervsskolerne ikke advare officielt mod private AMU-firmaer, selv hvis de ved, at den er gal.

”Vi ville gerne være i stand til at advare mod firmaer eller personer. Netop på grund af de her aktører, der går konkurs og popper op under nye navne, har skolerne ikke en fair chance for at vurdere, om et firma er i orden eller ej,” siger Lars Kunov.

Derfor ønsker erhvervsskolerne en form for certificering af private firmaer.

Men det bliver formentlig ikke nødvendigt i 2HR’s tilfælde. Ifølge administrerende direktør Kent Fallesen er reglerne blevet så bøvlede, at han overvejer at droppe ud af det private AMU-marked.

Den trussel preller af på direktøren for Danske Erhvervsskoler.

”Hvis man som privat aktør ikke kan håndtere det gældende regelsæt, bør man holde sig væk. Det er ikke en pengemaskine det her,” siger Lars Kunov.