Planteskolen nord for Ringe på Midtfyn producerer i meget stor stil hække og leverer især det kendte mærke Prima færdig hæk til virksomhedens danske og udenlandske kunder. Foto: Google maps

Faglig konflikt rammer mandag: Medarbejdere føler sig udnyttede

7. nov 2019, 14:17
Medarbejdere føler sig udnyttet og er utilfredse med lønnen hos et bemandingsfirma, der leverer arbejdskraft til Møllegårdens Planteskole. Nu har 3F iværksat en faglig konflikt imod firmaet.

Forsyningen af færdige hække til danske forbrugere kan gå i stå i næste uge. For mandag morgen træder en faglig konflikt i kraft imod en underleverandør til Møllegårdens Planteskole.

Det skriver Fagbladet 3F.

Bag den faglige konflikt står 3F. Fagforeningen ønsker, at arbejdet på Møllegårdens Planteskole sker på overenskomstmæssige løn- og arbejdsvilkår. Ifølge 3F Østfyn tjener udenlandske arbejdere på planteskolen omkring 70 til 80 kroner i timeløn før skat. Omkring 40 udlændinge har i 2019 arbejdet på sådanne vilkår hos Møllegårdens Planteskole, oplyser 3F-afdelingen.

LÆS OGSÅ: Hans Engell - Nyt parti kan koste Venstre statsministerposten

Planteskolens underleverandør har ikke ønsket at tegne overenskomst med 3F for firmaets medarbejdere, der blandt andet arbejder på den midtfynske planteskole.

- Flere og flere af medarbejderne melder sig ind i 3F, fordi de er utilfredse med deres løn og føler sig udnyttet. Der er tale om grov løndumping, som vi på ingen måde vil acceptere. Det er for ringe over for medarbejderne og unfair over for planteskolens konkurrenter i branchen, siger Hanne Pedersen, faglig sekretær hos 3F Østfyn.

Løn under overenskomst

Møllegårdens Planteskole har tidligere været medlem af arbejdsgiverforeningen GLS-A og er stadig omfattet af den overenskomst for gartnerier og planteskoler, som GLS-A og 3F har indgået. Lønnen efter overenskomsten på området skal for tiden være mindst 143 kroner i timen.

Men planteskolen benytter udenlandsk arbejdskraft, der ikke arbejder under overenskomst.

3F’s konflikt er i første omgang rettet mod entreprenørselskabet 2TL IVS. Men da der er tale om en såkaldt sympatikonflikt, medfører det, at medlemmer af 3F og andre fagforbund under Fagbevægelsens Hovedorganisation ikke må udføre arbejde med forbindelse til 2TL IVS. Det vil dermed også ramme virksomheden, der bruger arbejdskraft fra selskabet.

Fagbladet 3F har for nylig beskrevet, at Møllegårdens Planteskole bruger polske arbejdere fra bemandingsfirmaet Goskov ApS, der heller ikke har skrevet under på en overenskomst. 3F har også iværksat en faglig konflikt over for Goskov ApS.

De to fynske selskaber 2TL IVS og Goskov ApS har samme direktør, Przemyslaw Teclaw. Han ejer Goskov ApS alene og 75 procent af 2TL IVS.

Ingen kommentarer

Fagbladet 3F har forgæves forsøgt at få kommentarer fra Przemyslaw Teclaw, der selv har adresse i Polen. Fagbladet 3F har ligeledes uden held forsøgt at få kommentarer fra medejer af 2TL IVS Sylwester Tobis, der også er registreret med en adresse i Polen.

Ejeren af og direktøren for Møllegårdens Planteskole, Lars P. Strarup, oplyser til Fagbladet 3F, at han ingen kommentarer har til sympatikonflikten imod hans underentreprenør. Derudover oplyser planteskoleejeren, at han ikke kan svare på, om hans virksomhed vil fortsætte samarbejdet med selskaberne uden overenskomst.

I juni 2019 droppede Skandinaviens største servicevirksomhed inden for det grønne område, Hededanmark, 2TL IVS efter en lignende konflikt iværksat af 3F. Det samme gjorde de tre jyske planteskoler Holdens Planteskole, Højgård Planteskole og Johansens Planteskole.

LÆS OGSÅ: Danske toldere har beslaglagt 12.000 ulovlige våben

Hække fra Møllegårdens Planteskole bliver eksempelvis solgt i Bauhaus’ butikker. Fagbladet 3F har derfor blandt andet bedt Bauhaus om at kommentere lønforholdene for arbejdere på Møllegårdens Planteskole og svare på, om byggemarkedskæden vil fortsætte samarbejdet med planteskolen.

- Da vi ikke handler direkte med Møllegårdens Planteskole, ønsker vi ikke at kommentere på dette, skriver Grethe Juhl, direktionsassistent og pressemedarbejder hos Bauhaus i en e-mail til Fagbladet 3F.