- Jeg tjener godt, og jeg behøver ikke arbejde så mange timer, siger 22-årige Augustina Rosemberg, der er argentiner og gør rent i Storkøbenhavn. Foto: Iver Houmark Andersen

Rengøringsassistent: "Lønnen for at gøre rent er bare så fair og fin!"

5. jul 2019
Rengøring hjemme hos private er for mange forbundet med surt slid til ringe løn. Men for nogle er det ok arbejde til en løn, som de er tilfredse med. Mød en af dem her.

- Lønnen for at gøre rent er bare så fair og fin!

Sådan lyder det fra Augustina Rosemberg. Hun får mellem 150 og 180 kroner i timen for at gøre rent hjemme hos folk. Og det er vel at mærke under ordnede forhold, hvor hun er forsikret og betaler skat.

Altså noget andet end dem, der gør rent sort for 90 kroner i timen hos private. Og må leve med den usikkerhed og risiko, som sort arbejde giver. 

Læs også: Rengøringsjob behøver ikke være skodjob

- Den løn, jeg får nu for mit rengøringsarbejde, er betydeligt bedre, end hvad jeg ellers har kunnet få, siger Augustina Rosemberg til A4 Medier og uddyber:

- Jeg har arbejdet som bartender for 100 kroner i timen i København. Så skal du have en masse timer for at tjene noget og ofte arbejde, når andre har fri. 

22-årige Augustina Rosemberg er fra Argentina og har arbejdet lidt over et halvt år i Storkøbenhavn. Hun gør nu rent via virksomheden Hilfr. Firmaet har en app/hjemmeside, som knytter kontakt mellem private, der gerne vil have gjort rent, og folk, der gerne vil gøre rent.

Lønnen i Danmark er da meget højere. Men det er jo også meget dyrere at leve her
Augustina Rosemberg, rengøringsassistent

Platformen Hilfr har lige siden sin etablering i 2015 haft som mål at sørge for fair vilkår for sine 'hilf'ere'.

Bedre løn end for andet arbejde

Når Augustina Rosemberg glæder sig over sin timeløn på 150 til 180 kroner, så skyldes det ikke alene, at hun har prøvet at arbejde som bartender til 100 kroner i timen. 

- Da jeg sidste år kom til Danmark var mit første job hos Happy Helper (app - der ligesom Hilfr formidler rengøringsarbejde, red.) Her fik jeg kun 125 kroner i timen. 

- Og hos Happy Helper følte jeg mig bare som et nummer i rækken. De var ikke til at komme i kontakt med, hvis man stod ude hos en kunde og havde spørgsmål eller et problem.

Augustina Rosemberg er ligesom mange andre andre 'hilfr'ere' fra udlandet. Adspurgt om hun synes, lønnen i Danmark er god, fordi hun sammenligner med løn for tilsvarende arbejde i Argentinas hovedstad, Buenos Aires, svarer hun:

- Ja, lønnen i Danmark er da meget højere. Men det er jo også meget dyrere at leve her. 

- Jeg betaler 4.000 kroner om måneden for at bo på et værelse på Frederiksberg, og jeg betaler skat, så jeg kan ikke spare ret meget op, mens jeg er her.

Bestemmer selv arbejdstid 

Når den unge argentiner bliver spurgt om plusser og minusser ved sit rengøringsjob, fremhæver hun, at hun ikke har en chef, der kommanderer rundt med hende. Og at hun via Hilfrs app selv kan bestemme, hvornår hun vil arbejde. 

- Jeg tjener godt, og jeg behøver ikke arbejde så mange timer. Dertil kommer den store frihed ved at være freelancer via Hilfr og være herre over sin egen arbejdstid, siger Augustina Rosemberg.

Jeg anbefaler varmt mine landsmænd at komme her
Augustina Rosemberg, rengøringsassistent

Mange betragter det med rengøring som utaknemmeligt arbejde. Men sådan ser hun ikke helt på det:  

- Når jeg gør rent, lytter jeg til musik samtidig. Så går tiden hurtig. Og når man kommer til et beskidt hus og kan se forskellen, når man har gjort rent, så bliver jeg helt glad indeni. Så er både kunden og jeg tilfreds, fortæller Augustina Rosemberg med et smil. 

Kom til Danmark min ven

Augustina Rosemberg taler godt for Danmark som arbejdsland over for venner og familie i Argentina. 

- Jeg anbefaler varmt mine landsmænd at komme her. I foråret kom min bedste ven således til Danmark, og han arbejder nu for Hilfr. Han er ligesom jeg meget glad for at arbejde og bo her. Det er forholdsvis nemt at få job her.

Hvorfor arbejder du ikke hjemme i Argentina?

- Økonomien er virkelig dårlig i Argentina. Der er mange, som ikke kan få et arbejde. Og dem, der har, må ofte arbejde 10-12 timer om dagen for, at de kan få deres privatøkonomi til at hænge sammen.

Hvad er din plan for fremtiden?

- Jeg ville meget gerne blive her I længere tid og arbejde, men det tillader visumreglerne desværre ikke. Højst ni måneder må jeg arbejde her, og de er snart slut. 

Efter Danmark er det planen at få arbejde i Berlin og måske flere andre steder i Europa. Hun har ikke planer om at gøre rent resten af livet:

- Jeg får ru hænder af alt det rengøring og er nogle gange meget træt, når jeg får fri. Ondt i ryggen får jeg også af og til. Men jeg skal ikke klage, og jeg har ikke planer om at skulle gøre rent resten af mit liv.

- Jeg  håber på med tiden at kunne uddanne mig som radiojournalist og komme til at arbejde og leve i Argentina.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her