USA 2012: Lønmodtagere vandt klassekamp i USA

13. nov 2011
Fagforeningerne vandt i staten Ohio. Republikanske ledere tager sig en tænkepause efter at have fået tæsk. Demokraterne vejrer frisk luft.

De tre herrer på billedet har netop fået en politisk afklapsning af format. De har fået tæsk af 350.000 fagforeningsmedlemmer og deres millioner af støtter ude i den amerikanske industristat Ohio.

De tre, den republikanske guvernør i Ohio. John Kasich, og de republikanske ledere af statens to kamre har fået deres lov rettet imod organiserede offentligt ansatte afvist ved en folkeafstemning.

Bag nederlaget stod de amerikanske fagforeninger støttet af progressive og Barack Obamas horde af frivillige fra valgkampen i 2008. I alt er der kastet 30 miliioner dollars ind i kampen. Republikanerne kunne slet ikke mønstre nok penge.

Hårde tider

Det er hårde tider i amerikansk økonomi. De højreorienterede politikere i Ohio har arbejdet hårdt for og blevet valgt på et partiprogram om at stække de indflydelsesrige og velbetalte fagforeningsmedlemmer.

Og da de så fik vedtaget loven, der skulle fjerne fryns, privilegier, strejkeret og kollektive forhandlinger for blandt andre politifolk, skolelærere og brandmænd blev de modtaget af en flodbølge af politisk modstand.

Siden juli har aktivister indsamlet tre gange så mange stemmer som nødvendigt for at få loven til folkeafstemning. Den 8. november fik de tre politikere og deres partifæller i Ohios kongres deres flagskib af en anti-fagforeningslov afvist.

Klassekamp

Slaget om Ohio bliver en retningspil for både præsident Obama og fagforeningerne. De kan vinde næste valg i Ohio, de kan nedkæmpe stærke republikanere, de kan finde pengene og så er der lige et par andre guvernører, der skal have tæsk.

Republikanerne i USA er mægtig gode til at overtage slagsord fra venstrefløjen og vende dem på hovedet. De har gjort deres forsøg på at skaffe skattelettelser til USAs rigeste til en form for klassekamp. Fagbevægelsen forsøger med denne succesfulde kampagne at genvinde sproget.

Resultatet ved afstemningen blev 61 procent imod loven og 39 for. Interessant politisk er, at 57 procent af de såkaldt uafhængige stemmer gik med fagforeningerne. Næsten samme antal støttede den konservative guvernør i 2010.

[pagebreak]Obamas styrke

Men nu er medlemmer af fagforeninger ikke nødvendigvis også støtter af den demokratiske præsident. I staten Ohio står Obama med 41 procent accept i meningsmålingerne. Flere af hans initiativer som sundhedsreform er ikke særlig populær.

Alligevel foretrækker vælgerne i Ohio Obama frem for samtlige alternativer på højrefløjen. Den sværeste er den førende kandidat Mitt Romney, som han kun ”vinder” over med 9 procent. Alle de andre er han længere foran.

Om et år skal vælgerne, blandt andet i den meget vigtige stat Ohio, finde ud af, om de vil have den bløde Barack Obama eller den superrige Mitt Romney, der ynder at tale om skattelettelser (også) til de rige. Selv betaler han omkring 15 procent i skat.

Politik

Guvernør Kasich gav sin demokratiske modstander et solidt nederlag i 2010. Staten Ohio, en traditionelt center for tung industri, har mistet 600.000 job, økonomien ligger i laser og arbejdsløsheden er høj. Vælgerne gik efter nedskæringer og lavere skatter.

En stribe amerikanske stater har forsøgt eller forsøger at klemme fagforeningerne på hver deres måde. Politifolk og brandmænd er godt betalte og tilmed populære. Både demokrater og republikanere mente, at de tre herrer var gået alt for vidt.

National politik

John Kasich misforstod, at det arbejdende folk i Ohio var parat til at ramme andre lønmodtagere for at få lavere skatter. Staten, hvor Barack Obama hentede en pæn del af sin valgsejr, anser sig selv for moderat. Guvernøren viste sig som alt andet end moderat.

Republikanerne splitter stump for stump præsident Obamas forslag til en job-lov, der skal redde landets økonomi. Samtidig er titusinder på gaderne landet over i protest imod finansindustriens overgreb på husejere gennem frivole tvangsauktioner og personlige grådighed.

Det bobler i amerikansk politik på grund af arbejdsløshed og samfundets protester. Te-selskabet er nærmest usynligt for tiden, de republikanske præsidentkandidater skændes, så det fyger, og 76 procent af befolkningen er utilfreds med fordelingen af goderne i samfundet i henhold til en NBC/Wall Street Journal meningsmåling.

USA 2012

Dan Larsen er Avisen.dk's USA-ekspert. Han har i en årrække været USA-korrespondent for danske medier. I den kommende tid vil han følge USA med særlig vægt på fagbevægelsen og valget i 2012.