Lønkroner ædes op af elevatorer på Riget

28. aug 2010
Rigshospitalets ledelse erkender, at der tabes dyrebar arbejdstid på gulvet

En time om dagen. Det bruger portørerne på Rigshospitalet på at vente foran overbebyrdede elevatorer. Andet personale må i desperation tage trapperne i den 16 etager høje hovedbygning.

Rigshospitalet er bygget i 1970. I forhold til dengang er der er nu cirka tre gange så meget personale og fire-fem gange så mange patienter.

”Elevatorerne er i allerhøjeste grad et problem. Det er afsindigt mange timer, vi mister ved, at personale står og venter,” siger Rigshospitalets centerdirektør Gunnar Theis Hansen.

Skændes med vrede pårørende

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Ventetiden påvirker især arbejdsmiljøet for portørerne, der må skændes med vrede pårørende, der har ventet længe ved elevatorerne, og derfor ikke vil forlade dem, når elevatoren inddrages til sengetransport.

Portørerne har selv målt deres ventetid, og ved derfor, at de gennemsnitligt venter en time om dagen.

"Det er også et stort problem for de andre ansatte og for patienterne. Men det kræver en stor ekstrabevilling, hvis vi skal have flere elevatorer eller ændre styresystemerne,” siger fællestillidsrepræsentant for portørerne på Rigshospitalet, Jens Anker Clausen.

Tag trappen!

De 8500 ansatte har gang på gang fået besked på at tage trapperne op til 5. sal, når de overhovedet kan. På tidspunkter af dagen, hvor der er flest ambulante patienter i huset, må portørerne ikke køre med affald eller andet, der kan vente. Portører, der kører med patienter, kan trække et elevatorkort og komme foran i køen.

Men den endelige løsning befinder sig langt ude i fremtiden.

”Vi har gjort det, vi kan nu. I løbet af 10-12 år når vi har udvidet hospitalet, vil presset lette på elevatorerne. Men det er jo et stort spørgsmål om økonomi,” siger centerdirektør Gunnar Theis Hansen fra Rigshospitalet.

 

 

 

Fakta om Riget
  • Hovedbygningen er fra 1970 og 16. etager høj
  • Der er 8500 ansatte i rigshospitalet.
  • På en hverdag er der i underkanten af 4000 på arbejde.
  • Der er 1250 sengepladser.