Løkke: Jeg sidder her kun på grund af Pia K.!

6. aug 2010
Løkkes hårde efterår: Skal tilfredsstille både Pia Kjærsgaard og Anders Samuelsen og undgå at tale alt for meget politik

VK-regeringen er efter måneders ørkenvandring ved at nærme sig S-SF i meningsmålingerne grundet Helle Thorning-Schmidts skattesag. Er Lars Løkke Rasmussen så på den grønne gren?

Overhovedet ikke - der er lang vej endnu. Og forude venter et politisk efterår, hvor problemerne står noget klarere end løsningerne.
Bare et eksempel: Der skal laves en finanslov, hvor Dansk Folkeparti kræver stramninger på udlændingepolitikken. For at få det igennem, skal Løkke have mandaterne hos Liberal Alliance -  de tre løsgængere: Per Ørum, Chr. H. Hansen og Pia Christmas-Møller er ikke på den galej - og det bliver svært. Her skal tænkes kreativt. DF vil have færre udlændinge ind i landet  - det er absolut ikke LA's politik
Løkke skal have fat i den store politiske elastik, hvis den sæk skal snøres forsvarligt.
Han roste Pia Kjærsgaard meget varmt på sit pressemøde. Hvorfor det?
Fordi han har så ualmindeligt meget brug for hende. Og ved, at hun er mere end træt af, at V og K altid afviser DF's forslag. Senest forslaget om at sætte kroner og ører på indvandrere, som fik Birthe Rønn Hornbech til at udtale, at det ikke harmonerede med hendes menneskesyn.
Løkke understregede, at han ikke følte trang til at beklikke Pia Kjærsgaards menneskesyn, og at han kun sidder i Statsministeriet på grund af netop hendes støtte.
Det er store ord og en understregning af, hvor afhængig VK er af O.
Var stemningen 'høj' i Venstre efter de nye målinger?
Det er nok lige at stramme den, men statsminister Lars Løkke Rasmussen var da noget mere smilende og informativ end længe set. Han øjner et håb, som ikke var der for blot et par uger siden.
Er det håb reelt?
Det er alt for tidligt at sige noget om. Nu står blokkene næsten lige - men der er store interne problemer i blå blok, som ikke er i rød blok.
Løkke skal forene DF og Liberal Alliance - det kan være som at parre nitro med glycerin - og han skal forsøge at hjælpe et konservativt folkeparti, der er gået helt i bund.
Rød blok har ikke de uenigheder - men til gengæld har de en leder, hvis personlige skattesag kan få det hele til at kæntre.
Hvordan vil Løkke bruge det?
Han vil undgå at tale alt for meget politik. Han vil holde sig tilbage og lade Helle Thorning-Schmidt og ikke mindst hendes mand stå for underholdningen
Derfor kom han kun med en vækstpakke med beskedne nyheder - han skal ikke lave noget, der giver Helle Thorning muligheden for at profilere sig politisk. I hans optik skal hun helst tale skat - vel at mærke sin egen og husbondens personlige skat.
Hva' er meningen?

Avisen.dk's politiske redaktør, Elisabet Svane, analyserer Venstres sommergruppemøde i Hanstholm

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her