Løkke glad for, at datter valgte privatskole

21. dec 2010, 07:00
Løkke og Søvndal tog duel 2.0 Løkke var den udfarende, Søvndal den joviale.

Løkke og Søvndal i duel 2.0 - nu om folkeskolen. Var der en vinder?

Nøh - situationen var sådan set den samme som i den første duel. Bare med modsat fortegn. Denne gang var det Villy Søvndal, der bød op og valgte dansen, men det var ikke ham, der førte på gulvet og derfor heller ikke ham, der vandt.

I stedet var der to politikere, der dansede hver sin dans med Løkke som den aggressive og Søvndal som den joviale. Debatten flyttede ikke meget rundt på de allerede kendte positioner omkring karakterer, nationale test og klassekvotienter.

Var der slet ingen overraskelser?

Jo, der var jo historien om, at Lars Løkke Rasmussens datter Lisa nu går i privatskole. Ligesom bl.a. Helle Thorning-Schmidts datter og Mette Frederiksens datter.

Det ville normalt ikke være et problem for en Venstre-mand - de går, ligesom socialdemokraterne, ind for friskoler.

Men Løkke har i bogen 'Løkkeland' fordømt, at politikere med ansvar for folkeskolen fravælger den. Ligesom S's Mette Frederiksen har fordømt forældre, der vælger folkeskolen fra - indtil hun selv gjorde det.

Blev det alvorligt i debatten?

Nej. ikke rigtigt. Det kom til sidst, blev sådan nærmest lusket ind og Lars Løkke var godt forberedt. Han fortalte om de tre børn, der alle har gået i kommuneskolen i Græsted som ham selv og så valgte datter Lisa at tage 9. klasse i en privatskole.

Løkke fremførte, at hun var opdraget til at være selvstændig og at han var stolt af hendes valg.

Søvndal sagde ikke meget under dette punkt - han nøjedes med at advare mod, at man moraliserede.

Hvorfor skulle emnet så op?

Fordi Venstre har brugt oceaner af krudt på at kritiserer S-toppen for deres brug af privatskoler, så nu er det 'pay back'-time. Og de mener, de kan ramme Løkke, fordi han var så kategorisk i sin bog fra 2006.

Hvad fyldte ellers i debatten?

Karakterer, nationale test og klassekvotienter. Det sidste havde Lars Løkke forsøgt at lægge død ved at trække sit eget forslag om dispensation for klasser over 28 elever - alligevel borede Søvndal i det igen og igen.

Nationale test var et andet stridspunkt. SF har været indædt imod - og er det nok stadig helt inde i hjertet - men af hensyn til samarbejdet med S har de accepteret testene.

Søvndal lod dog forstå, at det ikke var sikkert, at de, altså testene, fortsætter, når de skal evalueres om et par år.

Kommer der et resultat på folkeskoleområdet?

Nej - ikke før et valg. Regeringen har fremlagt sit forslag - og der vil indkaldt til forhandlinger efter nytår, men de kommer ikke til at resultere i noget forlig.

Ingen af parterne ønsker at lave en så stor aftale så tæt på et valg - i stedet skal både VK's og S-SF's udspil bruges i valgkampen.

Derfor kommer der ikke et resultat.

 

Hva' er meningen?

Avisen.dk's politiske redaktør, Elisabet Svane, kommenterer duellen mellem Lars Løkke Rasmussen, (V) og Villy Søvndal. (SF).

 

Her følger citatet fra bogen 'Løkkeland', som nu er centralt, fordi Løkkes egen datter, Lisa, har valgt at gå i privatskole:

"Jeg kan simpelthen ikke udstå den holdning, at man kan være undervisningsborgmester, skoleborgmester, socialordfører eller udvalgsformand, som jeg selv var, og sige, at det kommunale tilbud ikke er godt nok. Det synes jeg simpelthen er forkert".