Tæt på verden: Løftebrud om løn lukker alle skoler

16. sep 2013, 13:06
Der er ingen penge. Ugandas præsident foreslår derfor, at lærerne selv finder lønnen.

Mandag starter sidste del af skoleåret i Uganda men uden lærere i de offentlige skoler. De fastholder, at med mindre de får 20 procent i lønstigning, bliver der ingen undervisning for børnene. Fagforeningen UNATU har givet et 90 dages varsel, der udløber nu.

Regeringen siger, at der ikke er nogen penge. Konflikten mellem UNATU og undervisningsministeren er så heftig, at lærerne vil have hende fyret. I finanslovforslaget for sektoren er der ikke afsat flere lønmidler til lærerne.

Faktisk har lærerne i Uganda i flere år ønsket mere i løn og fået det lovet. I 2011 krævede de 100 procent, men præsident fik dem i arbejde ved at love 50 procent over tre år. De første 15 procent faldt i finansåret 12/13. Nu trækker regeringen sit løfte om 20 procent i 13/14 tilbage.

Beløbet

Strejkevarslet omfatter 150.000 lærere landet over. Hver klasse i underskolen har ca. 80 børn. Lønstigningen svarer til omkring 100 kroner om måneden, oplyser UNATUS formand James Tweheyo til avisen Red Peppar.

Præsident Museveni nedsatte som reaktion på varslet et udvalg, hvor lærerne selv skulle finde ud af steder i statsbudgettet, hvor deres løn skulle komme fra. Den noget aparte løsning blev et forslag om, at parlamentsmedlemmerne skulle slippe skillingerne ved at skære i deres egne diæter, rejsebudgetter og løn.

Undervisningsministeriet agter at indsamle mødelister i alle statens skoler for at se, hvem der møder op. Ministeren truer med at fyre hele gruppen, hvis de strejker. Uganda har 28.000 skoler for små børn og 1.118 sekundære skoler. En avis mener at vide, at myndighederne har rekrutteret 8.500 arbejdsløse lærere til at træde ind.

En konsekvens af den truende strejke er, at internationale donorer holder deres overførsler tilbage. Der skal være tale om 100 millioner dollars.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.