Løbende dialog skal sikre asylbørn

12. jul 2011
Vi er nået meget langt på kort tid, lyder det fra Dansk Flygtningehjælp efter dagens møde med politi og Udlændingemyndigheder. Faste dialogmøder på lederniveau skal fremover sikre asylbehandlingen.

Dansk Flygtningehjælp mødtes i dag med Udlændingestyrelsen og politiet på et hasteindkaldt møde. Baggrunden var de anklager, som bisiddere i Røde Kors og Dansk Flygtningehjælp er kommet med om, at politiet stillede 'forbudte' spørgsmål til mindreårige asylbørns grunde til at søge asyl.

Læs også: Politi stiller asylbørn 'forbudte' spørgsmål

Mødet er blot det første af en række møder på ledelsesniveau, som politi, Dansk Flygtningehjælp og Udlændingestyrelsen fremover kommer til at afholde. Derudover skal justitsminister Lars Barfoed mødes med Røde Kors og Dansk Flygtningehjælp efter sommerferien.

Fastslog politiet rolle

På mødet diskuterede parterne blandt andet politiets rolle i tilvejebringelsen af en asylansøgers asylmotiv. Man slog fast, at politiet ikke må spørge ind til asylmotiv.

”Politiet skal naturligvis konstatere, at de sidder over for en asylansøger. Det er relevant. Vi var enige om, at der ikke skal foretages uddybende spørgsmål i den anledning. Altså skal man ikke gennemføre noget, der minder om det, der ligger i Udlændingeservice, nemlig et interview med henblik på at finde asylmotiv,” siger Andreas Kamm, generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp.

Læs også: Nej, vi må ikke spørge til asylmotiv

Et ’fornuftigst eksempel’ på hvad politiet fremover skal konstatere, når de sidder foran en asylansøger, kunne ifølge Andreas Kamm være:

”Ansøger er eftersøgt af Taleban. Hvis han vender tilbage, vil han muligvis blive dræbt eller komme i fængsel. Punktum. That’s it,” siger Andreas Kamm.

Det ligger langt væk fra det, som har fået Dansk Flygtningehjælp op i stolen i første omgang, fortæller han.

”Det, som har givet anledning til vores bekymring, har været, at der i vores opfattelse er eksempler på, at politiet går ind i egentlige uddybende interview i forhold til motivet. Det skal man ikke,” slår Andreas Kamm fast.

Flere møder på vej

Dansk Flygtningehjælp har kritiseret Udlændingeservice for at lægge for meget vægt på politiets oplysninger om asylmotiv. Også på dette punkt er der sket fremskridt efter mødet, mener Andreas Kamm. Allerede i morgen mødes partnerne nemlig igen.

Læs også: Usikker forklaring kan give asylbørn afslag

”I morgen møder vi op med nogle eksempler på, hvad vi synes kunne have været anderledes. Så kigger vi på det. Det vil finde sted i den ånd, at vi også på kommende dialogmøder vil gøre opmærksom på sager, hvor vi mener, der er behov for at justere nogle ting,” siger Andreas Kamm.

Han mener, at de seneste dages debat om myndighedernes behandling af asylsager har gavnet den danske asylproces.

”Det har været vigtigt, og vi er nået meget lang på kort tid. Vi er meget tilfredse med, at vi har haft den her drøftelse af problemstillingen i dag. Det er også vigtigt, at vi i forlængelse heraf har aftalt at afholde dialogmøder på ledelsesniveau,” siger Andreas Kamm, der fortsætter:

”Det betyder, at vi løbende kan tage de observationer op, som vi måtte gøre. Det er et resultat, vi er meget glade for."

Røde Kors er positivt stemt

Røde Kors er er også inviteret til drøftelser i de kommende dage. Her glæder man sig over den åbenhed, som politi og Udlændingemyndighederne har spillet ud med i kølvandet på kritikken.

Læs også: Politiet lukkede munden på Røde Kors

”Alle parter lader til at være interesseret i at få skabt en klarhed over, hvad der er politiet rolle, og hvor langt de må gå. At problematikken i det hele taget er kommet frem har været rigtigt godt. Jeg ser frem til at få de her møder, så vi igen kan få understreget, hvad politiets rolle er og vigtigheden af, at man holder sig inden for rammerne,” siger Anne la Cour Vågen, chef for asylafdelingen i Røde Kors.