Lockout sender rengøringsfolk hjem uden løn

3. apr 2013, 06:00
Lockouten får nu konsekvenser for en anden faggruppe end skolelærerne. ISS og Forenede Service bekræfter, at de sender ansatte hjem, fordi nogle skoler låser både lærere og rengøringsfolk ude.

Uger på sofaen uden løn. Det er, hvad rengøringsfolk fra ISS og Forenede Service kan se frem til.

Nogle skoler sparer nemlig på rengøringen under den lockout, der lige nu støvsuger landets skoler for både lærere og børn.

"De fleste skal gøre rent, som de plejer. Men der er også ansatte, som vi må sende hjem force majeure, fordi nogle pedeller ser lockouten som en chance for at få lidt luft i budgettet," siger Steen Gede, der er administrerende direktør i Forenede Service.

Og det kan komme til at gøre ondt i privatøkonomien. De hjemsendte er nemlig midlertidigt sagt op og har derfor ikke ret til løn.

"Det har jeg det skidt med. Men hvis vi ikke har andre arbejdsopgaver til dem, er der ikke andet at gøre end at sende dem hjem," siger Steen Gede.

Forenede Service har 5.500 ansatte. Direktøren har ikke tal på, hvor mange der bliver ramt af lockout-problematikken.

"Mange steder tørrer de ansatte støv af murstenene eller laver andre former for rengøring, der ikke er tid til i hverdagen. Men det er ikke alle skoler, der ønsker det," forklarer han.

Lad kost og spand stå

ISS, der sammen med Forenede Service har rengøringstjansen på størstedelen af de danske skoler, må også bede ansatte om at lade kost og spand stå.

"Det gør sig allerede gældende på flere skoler," siger Maria Bøge, der er firmaets kommunikationschef.

Hun forklarer, at det er begrænset, hvor mange gange ISS kan bede de ansatte om at gøre hovedrent på en skole, der har lukket helt ned for undervisningen.

"Vi er selvfølgelig kede af, at vi er nødt til at sende ansatte hjem. Men vi glæder os til at genansætte dem efter konflikten," siger Maria Bøge.

ISS er kendt for at tage ansvar for de ansattes trivsel. For eksempel kan de ansatte få passet deres børn på arbejdspladsen under lockouten.

Firmaet har dog ingen aktuelle planer om at gøre noget ekstraordinært for de ansatte, der helt uforskyldt mister en stor del af deres månedsløn, hvis ikke regeringen griber ind og stopper lockouten.

Må godt fyre midlertidigt

Ifølge overenskomsten på rengøringsområdet har direktørerne i ISS og Forenede Service ret til at opsige deres ansatte uden varsel, hvis konflikter "rammer branchens arbejdspladser, således at det normale arbejde indstilles".

Der er med andre ord ikke noget at komme efter for fagforeninger som 3F.

"Sådan er det. Men det er synd for vores medlemmer og en katastrofe for dem, der ikke har ret til dagpenge," siger Mette Madsen, der er forhandlingssekretær for blandt andre de private rengøringsfolk i 3F.

Hun understreger, at firmaerne kun kan opsige uden varsel, hvis de genansætter de hjemsendte med uændret anciennitet, så snart situationen er normaliseret.

"Mit bedste råd til de ramte medlemmer er, at de skal spørge deres chef, om der er andre opgaver, de kan løse. Direktøren har pligt til at begrænse arbejdsløsheden mest muligt ved at omplacere de ansatte," siger Mette Madsen.

Uanset om en rengøringsassistent melder sig ind i en rød eller en gul a-kasse, skal han/hun have haft medlemskabet i et år, før det udløser dagpenge.