Lockout koster hver skoleleder 20.000 kroner

26. apr 2013, 06:00
Stor efterregning venter skoleledere og tjenestemænd, der har arbejdet under lockouten. Danmarks Lærerforening har besluttet, de skal betale 1.000 kroner 1. maj og mindst 20.0000 kroner over de næste fire år. Skolelederne stritter forgæves imod.

Efter den fire uger lange lockout skal landets skolelærere i gang med at fylde strejkekassen op igen. Og en del af regningen bliver sendt direkte til landets skoleledere.

Selv om striden har handlet om lærernes arbejdstid, kommer konflikten konkret til at koste hver enkel skoleleder mere end 20.000 kroner over de næste fire år.

Det skyldes, at 98 procent af skolelederne - på trods af, at de er chefer for lærerne - er medlem af Danmarks Lærerforening. Og her har man besluttet, at medlemmer, der har haft arbejde og løn under lockouten, skal betale 420 kroner ekstra i kontingent om måneden de næste fire år.

"Det står fast, at det bliver en solidarisk model – alle betaler. Forklaringen er, at alle kan få brug for konfliktkassen," siger Per Sand, formand for Organisations- og arbejdsmiljøudvalget i Danmarks Lærerforening.

"Rendyrket provokation"

Formanden for Skolelederforeningen kaldte det i sidste uge "en rendyrket provokation for mange skoleledere, hvis vi skal fylde strejkekassen op igen på grund af en konflikt om lærernes arbejdstid".

I dag er hans kommentar mere moderat.

"Jeg arbejder da stadig på, at vi ikke skal betale konfliktkontingent, men jeg har jo ikke større magt, end jeg har i det system. Jeg betragter det ikke som at blive tromlet. Det er et demokratisk system, der har truffet beslutning, og så er det sådan, det er," siger han.

Anders Balle vurderer, at de fleste af hans medlemmer vil finde det ærgerligt, men uundgåeligt at betale en del af regningen for lærernes konflikt - mens andre vil blive vrede og overveje at melde sig ud af Skolelederforeningen, der er en del af Danmarks Lærerforening.

Brug for stærkt sammenhold

"Men det vil ikke være min anbefaling. Vi har mere end nogensinde brug for et stærkt sammenhold i Skolelederforeningen," siger Anders Balle.

Det ekstra kontingent rammer også de tjenestemandsansatte lærere, der lige som skolelederne har passet deres arbejde under lockouten. Desuden har lærerforeningen besluttet, at de arbejdende medlemmer skal betale et engangsbeløb på 1.000 kroner 1. maj.

De 1.000 kroner har Skolelederforeningen besluttet at betale for deres medlemmer.

"Det er for at friholde vores medlemmer mest muligt fra at blive sovset ind i konflikten," siger formand for skolelederne Anders Balle.

Arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet har tidligere kaldt det "noget absurd rod", at skolederne er medlemmer af lærernes fagforening.

Citat

 

"Det, synes vi, er en hensigtsmæssig måde at gøre det på. Det er for at friholde vores medlemmer mest muligt fra at blive sovset ind i den konflikt," siger formand for skolelederne Anders Balle.

 

Formand for skoleledernes forening, der har betalt regning på 1.000 kroner per medlem til lærernes fagforening