LO: Vores jobpakke er hurtigere end Helles

22. jan 2013, 14:35
Skatterabat til erhvervslivet er fint i længden, men vores forslag virker nu og her, siger Harald Børsting. LObossen afviser dog, at regeringen og fagbevægelsen trækker i hver sin retning.

Det skal være lettere at drive virksomhed i Danmark. Sådan lyder Helle Thorning-Schmidts (S) bestilling til sine økonomiske ministre. De regner på en jobpakke, hvis hovedindhold angiveligt er en lettelse af skatter og afgifter for erhvervslivet.

I dag kom hovedforbundet LO på banen med deres forslag til en jobpakke, der sigter på at kickstarte beskæftigelsen ved hjælp af øget forbrug i det offentlige.

LO-formand Harald Børsting afviser, at LO dermed lægger sig på kollisionskurs med regeringen.

"Det er rigtigt, at vi har fokus på det offentlige forbrug og de jobmuligheder, der følger med. Vi er ikke i modsætning til regeringen, og vi vil gerne kvittere for det, de har gang i. Men vi siger bare, at der er brug for at gøre noget, der virker hurtigere," siger han.

3F-formand Poul-Erik Skov Christensen, som sidder i LO's daglige ledelse, er enig.

"Det er skidegodt, at Thorning sender et signal til virksomhederne, så de holder op med at gå og diskutere, om de bliver nødt til at outsource. Men LO tager fat på de ting, som virker her og nu," siger han.

Konkurrenceevnen er bedre end sit rygte

LO's udspil hviler på en opfattelse af, at Danmarks konkurrenceevne er langt fra så ringe, som den offentlige debat og politikernes spareiver giver indtryk af.

"Vi er klar over, at vi har en udfordring med vores konkurrenceevne, men det står ikke så slemt til, som rygtet siger," siger Harald Børsting.

Det handler med andre ord om at genoprette den tillid, der gør, at danskerne tør bruge penge.

"Vi peger på, at det, der for alvor er brug for for at få vendt den negative spiral, er at få gang i efterspørgslen. Og det er der til gengæld en god base for, fordi vi ved, at der er store opsparinger i husholdningerne og i virksomhederne," siger han.

Vil det sige, at I mener, at krisen er vildt overdrevet?

"Sådan synes jeg ikke, at man kan sige det. Men man kan sige, at vi befinder os i en langvarig krise, og det arbejdes der på at komme ud af. Det bliver en selvforstærkende spiral, hvis flere kommer i job," siger Harald Børsting.

Mener I, at der hersker en overdreven sparsommelighed i det offentlige, siden I opfordrer til øget forbrug?

"Njaa, sådan mener jeg ikke, at du kan sige det. Det unikke ved den her plan er, at vi accepterer de økonomiske rammevilkår og det styringsregime, vi er en del af i forhold til EU. Men inden for de rammer, bør vi opføre os klogt, og lige nu er det klogt at få så mange i arbejde som muligt," siger Harald Børsting.

Forventer ingen ros fra erhvervslivet

LO-formanden understreger, at stramninger af de offentlige budgetter har betydet 19.000 færre job alene i løbet af de sidste to år.

Krumtappen i LO's jobpakke er derfor, at regeringen dropper sanktioner mod kommuner, der overskrider budgettet i 2013.

Harald Børsting gør sig ingen illusioner om, at jobpakken udløser klapsalver fra hverken erhvervslivet eller den borgerlige opposition.

"Jeg bilder mig ikke ind, at de synes, det er en god ide. De har det jo godt med, at den offentlige sektor bruger mindre, end vi har aftalt. De synes jo altid godt om, at der er masser af arbejdskraft i overskud, så sådan er det," lyder det fra LO-formanden.