LMarbejder: Groteske forhold i Spanien

23. feb 2011
Frank Christensen fik diarre, og hans lagner blev gule. Men det værste i hans tid på LM Wind Powers var fire uger på en fabrik i Spanien.

Da LM Wind Power sendte Frank Christensen fire uger til Spanien, glædede han sig til at arbejde på virksomhedens fabrik i Ponferrada.

Frank Christensen er lidt af en arbejdsbi og han ser sig selv som alt andet end pivet.

I 11 år havde han arbejdet på fabrikken Vingen i Lunderskov ved Kolding, da LM Wind Power for omkring fire år siden ham til Spanien. Her skulle han, ligesom i Kolding, støbe de store vinger og han kendte de hårde arbejdsvilkår hjemmefran. Både hos sig selv og hos sine kolleger havde han gennem årene oplevet generne fra dampene fra giftstoffet styren.

Mange fik diarré, hovedpine og oplevede anfald af svimmelhed, især fordi udsugningen ofte svigtede.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Men forholdene i Ponferrada var meget værre end det, han havde oplevet i Kolding:

»Det var groteske og farlige arbejdsforhold," siger Frank Christensen til Berlingske og Avisen.dk.

"LM sparer på sikkerhedsudstyr"

F.eks. blev der i den grad sparet på sikkerhedsudstyret.

"Vi fik kun udleveret ét sæt handsker, én støvdragt og ét sæt filtre til masken om dagen. I Danmark skifter man ellers den slags hver gang, der kommer acetone eller styren og polyester på. Her skulle det genbruges."

"Vi danskere var forargede og gik selv ind og tog ekstra udstyr, men spanierne stod og vaskede deres handsker med acetone for at få styren-holdig polyester af dem. De rensede gummihandskerne i acetone, og så blev handskerne tre gange så store, og så fik de acetone på huden," siger Frank Christensen og fortsætter:

Opløste handsker

"Handskerne bliver helt opløste. Det var grotesk. Vi andre, os danskere, brokkede os, men spanierne var udsat for helt forfærdelige forhold. Det var helt godnat, for styren og acetone går igennem, når man renser med acetone, og udstyret ødelægges."

Læs også: LM Wind Powers sikkerhedschef: »Vi brød reglerne«

Han bekræfter billedet fra LM Wind Powers interne undersøgelser og fotos fra 2008 og 2009, som Berlingske er kommet i besiddelse af.

Her dokumenteres, at fabrikken i Ponferrada havde alvorlige og generelle problemer med blandt andet manglende brug af værnemidler, med kemikalieaffald og med styrendampe fra beholdere, der ikke var lukket tæt.

Det udløste truende sagsanlæg fra medarbejdere, der mente at være blevet forgiftet.

Læs også: En verden af grøn vind og gul gift


Ringere sikkerhed i Spanien

En del af arbejdet i Spanien foregik i udendørs telte.

"Når det regnede, løb der vand ind i teltet, og det kunne ramme strømmen, der lå i skinner i gulvet uden jordstik. Derfor kunne man få stød ved at tage stik ud af en stikkontakt."

Udsugningen, som var deres værn mod slibestøv og styrendampe, matchede ifølge Frank Christensen de primitive forhold.

"Udsugningen var en mobil støvsuger på 220 volt, der ikke sugede. Det var det argeste lort, det må du gerne skrive. Jeg har aldrig oplevet så slemme arbejdsforhold."

Læs også: Giftskandale hos grøn dansk pioner

Elektriske stød i udendørs telt

Der var monsunregn, mens Frank Christensen arbejdede i Spanien og den heftige regn ramte produktionsteltet så voldsomt, at arbejderne flere gange måtte flygte ind i hallen.

Berlingske har talt med flere andre medarbejdere, der har været i Spanien, og de fortæller, at et lyn på et tidspunkt ramte teltet, der brændte ned.

"Men det er noget, spanierne har oplevet før, tror jeg, for de havde deres eget brandmandskorps på fabrikken," siger Frank Christensen, der er 35 år i dag og nu arbejder som asfaltarbejder.

"Jeg oplevede de samme helbredsproblemer i Spanien som i Danmark: Dårlig mave, ondt i hovedet på grund af dampe. Men sikkerheden var langt ringere i Spanien og helt kritisabel, nærmest lig nul," siger han.