LM: Beklageligt at ansatte er syge

5. mar 2011
75 kr. i tillæg for at arbejde med gift er normalt, mener LM Wind Power, der kalder det beklageligt, hvis ansatte er blevet syge af at arbejde i styren.

Det er meget beklageligt, at tidligere ansatte hos LM Wind Power stadigvæk kan presse glassplinter ud af huden, som var det bumser, skriver LM Wind Power i en e-mail til Avisen.dk

Og det er også beklageligt, at en kun 30-årig kvinde i dag har øre-, næse-, hals-, hud-, og luftvejsproblemer, ligesom det er beklageligt, at 40 tidligere ansatte de sidste par uger har berettet om giftige arbejdsforhold og problemer med diarre, hovedpine, allergi og gule lagener.

"Det er meget beklageligt, hvis der er nuværende eller tidligere medarbejdere, der har oplevet sundhedsmæssige problemer", skriver kommunikationschef i LM Wind Power, Helle Larsen Andersen.

LÆS HER: 30-årig LM-arbejder: Vi fik 75 kroner for at arbejde i giftige dampe

"Vi har igangsat en ekstern undersøgelse af alle de påstande, der er fremsat i pressen, og så længe den pågår, hverken kan eller vil vi kommentere på enkelte påstande."

"Hvis vores regler ikke er blevet overholdt er det – uanset årsag – helt uacceptabelt".

 

75 kr.-tillæg for giftigt arbejde er et ”incitament”

Tidligere ansatte fortæller, at de ikke ville arbejde i giftige dampe inde i de kæmpe vindmølle-vinger, fordi de blev syge og dårlige. Men så tilbød LM, at de fik 75 kroner ekstra for at kravle ind i vingen, der var fyld af giftige og kræftfremkaldende styren-dampe. Men det er helt normalt, skriver LM.

”Det er helt normalt i industriel produktion, at opgaver udløser en ekstrabetaling, hvis arbejdet fx er meget beskidt eller kræver mange kræfter. Den ekstrabetaling er ment som et incitament, som gør det lettere at fordele arbejdet”.

”Vi kan helt klart afvise, at det, som du foreslår, skulle være for at overtale arbejderne til at løbe risici eller slække på sikkerheden.”

 

LM: Vi vil måske give erstatning

LM Wind Power åbner nu for, at virksomheden vil betale erstatning til syge ansatte.

"Hvis det viser sig, at der er medarbejdere, der er blevet syge som følge af deres arbejde hos os på trods af de mange forholdsregler, vi har taget, og de strenge regler vi har haft, vil vi naturligvis leve op til vores ansvar og sørge for, at de får den kompensation, de måtte være berettiget til.”

Betyder det, at I vil betale erstatning til alle tidligere LM-ansatte, der får anerkendt en arbejdsskade og erhvervssygdom hos Arbejdsskadestyrelsen?

”Det er for tidligt at sige noget om, hvad det betyder i praksis, da vi i øjeblikket er optaget af at få undersøgt sagen til bunds i både egne og eksterne undersøgelser”.

 

LM: Vi vil gerne bruge mindre styren

LM vil ikke droppe styren, men i stedet minimere brugen, siger virksomheden.

"Vi gør alt, hvad vi kan for at minimere brugen af styren ved at ændre vores processer og ved sammen med leverandører at udvikle nye materialer, der indeholder mindre styren.”

På trods af 35 påbud fra Arbejdstilsynet, og at 40 tidligere ansatte de sidste par uger har berettet om giftige arbejdsforhold og problemer med diarre, hovedpine, allergi og gule lagener, mener LM ikke, der er problemer med at anvende styren i produktionen.

"Når det gælder brugen af styren, har vi meget strenge og klare regler for, hvordan arbejdet skal foregå. Vi har omfattende og avancerede ventilationsanlæg, der minimerer styrendampene, og vi har meget klare og strenge regler for, hvordan medarbejderne skal beskytte sig. Når disse regler bliver overholdt, er der ikke noget, der tyder på, at der skulle være problemer med at anvende de materialer, vi anvender."

Den opfattelse har de tidligere ansatte ikke. De brugte sikkerhedsudstyr og overholdt sikkerhedsreglerne, men blev alligevel syge, forklarer Gitte Vestergaard og mange andre ansatte: Fx når de ansatte kravlede ind i vingen iført masker og dragt, trængte dampene alligevel igennem, så det sved i skridtet, og de fik diarre og kastede op.

LÆS HER: 30-årig LM-arbejder har øre-, næse-, hals-, hud-, og luftvejsproblemer

Desuden var udsugningen langt fra god nok, fortæller ansatte.

Læs også: Forgiftede ansatte har diarre, allergi, eksem

ANMELD DIN SKADE

Alle nuværende og tidligere LM-ansatte, der er syge eller har været syge, skal hurtigst muligt kontakte Arbejdsskadestyrelsen via:


- Telefon 72 20 60 00. Sig du skal tale med chefkonsulent Rikke Nissen, der er kontaktperson i den særlige enhed, der skal undersøge LM-ansatte.

- Eller send e-mail til [email protected] – Att. Rikke Nissen.

- Du kan også selv anmelde din sygdom eller arbejdsskade via Arbejdsskadestyrelsens hjemmeside: www.ask.dk. Her er et Link
til en online anmeldelsesblanket.


- Du kan også gå til din egen praktiserende læge. Lægen har pligt til at anmelde din sygdom eller arbejdsskade.

"Vi vil virkelig opfordre alle til at ringe til os, hvis de har en mistanke om, at deres helbred kan være påvirket af arbejdet for LM Wind Power (LM Glasfiber)," siger Birgitte Lyhne Broksø, pressechef i Arbejdsskadestyrelsen.

 

Tip os om LM

Har du arbejdet for LM Glasfiber (LM Wind Power), eller har du et tip om LM, så skriv til journalisterne, der står bag sagen: Jens Peter Kildevang: [email protected] eller tlf. 27 13 65 50. Eller kontakt journalist Morten Frich: [email protected]