Danskerne har stemt på de partier, der ønsker en ret til værdig tilbagetrækning til nedslidte seniorer på det danske arbejdsmarked, siger Lizette Risgaard fra Fagbevægelsens Hovedorganisation. Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau-Scanpix.

Fagtop jubler: Nu er der håb for de nedslidte

6. jun 2019
Lizette Risgaard glæder sig over, at Danmarks nye statsminister vil etablere et permanent Arbejdsmarkedsråd. 3F-formand Per Christensen ser frem til, at nedslidte lønmodtagere får ret til tidligere folkepension.

Værdig tilbagetiltrækning for nedslidte lønmodtagere. Ulighedsstop. Nul skattelettelser men langt bedre velfærd. Og skrotning af besparelser på uddannelser. 

Det har været fagbevægelsens dagsorden op til folketingsvalget, og formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation Lizette Risgaard er superglad for, at valgresultatet afspejler, at danskerne også ønsker et Danmark, der går i den retning.

LÆS OGSÅ: Mettes ministerkabale: Sådan kan en ren S-regering se ud

- Jeg er glad for, at vælgerne har sat kryds ved de samme dagsordenener, som fagbevægelsen har sat, om at stoppe uligheden og styrke velfærden. Og så har danskerne stemt på partier, der vil sørge for en værdig tilbagetrækning efter et langt arbejdsliv, siger hun.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Trepartsaftale om ret til tilbagetrækning

Lizette Risgaard pointerer, at hun har en klar forventning om, at den nye statsminister Mette Frederiksen (S) nu går i gang med at arbejde for at finde en løsning for nedslidte slagteriarbejdere, håndværkere, sosu'er og andre, der har været mange år på arbejdsmarkedet.  

- Socialdemokratiet har lovet en ret til tidligere folkepension til nedslidte. Jeg har en klar forventning om, at værdig tilbagetrækning og en ret til at de mennesker, der har været længe på arbejdsmarkedet og har udfordringer med at kunne holde til det, vil kunne trække sig tilbage og gå på folkepension lidt tidligere,  siger hun. 

Lizette Risgaard melder, at hun er klar, når Mette Frederiksen som bebudet inviterer til et samarbejde med arbejdsmarkedets parter om at strikke en god og værdig model sammen.

- Mette Frederiksen har været ude og pointere, at værdig tilbagetrækning er noget hun ser for sig i en trepartsaftale. Og det er en rigtig god idé, understreger Lizette Risgaard. 

3F ser håb forude

Forbundsformand for 3F Per Christensen er også glad for, at Danmarks har fået et nyt politisk flertal , og ligesom Lizette Risgaard betoner han, at det nye flertal skal bruges til at skabe et mere retfærdigt pensionssystem for nedslidte og vende den stigende ulighed.

- Det er et valg om et mere retfærdigt og lige Danmark. Et Danmark, hvor nedslidte kan træde tilbage fra arbejdsmarkedet efter et langt arbejdsliv, og hvor vi ikke længere vil acceptere, at Danmark er et land, hvor antallet af fattige børn stiger. Og så har danskerne entydigt krævet en ambitiøs klimapolitik, siger Per Christensen. 

- Jeg ser solidaritet og håb i danskerne valg. Solidaritet med de nedslidte og med de kommende generationer. Solidaritet med vores medmennesker på bunden af samfundet. Det er i den grad en retning, som vi i 3F vil støtte op om, siger Per Christensen. 

Nyt Arbejdsmarkedsråd på vej

FH-formand Lizete Risgaard betoner, at Mette Frederiksen tidligere har lovet, at hvis hun skulle danne regering vil der bliver oprettet et nyt permanent arbejdsmarkedsråd, hvor både fagbevægelse og arbejdsgiverorganisationer skal have plads.

Mette Frederiksen har i et interview med Avisen.dk i marts forklaret, hvorfor hun anser et sådan arbejdsmarkedsråd for nødvendigt. 

- Ideen er at have arbejdsmarkedets parter helt tæt på regeringen hele tiden, så vi kan monitorere arbejdsmarkedet sammen, så vi kan se, hvad det er for en udvikling, der er i gang, og hvordan vi understøtter det bedst muligt, sagde Mette Frederiksen. 

- Jeg ser et Arbejdsmarkedsråd, som insisterer på, at vi må få et velorganiseret dansk arbejdsmarked. Det sker i samspillet mellem kollektive overenskomster og lovgivning. Derfor bliver vi nødt til at sidde tættere sammen, betonede S-formanden i interviewet. Ifølge Mette Frederiksen skal Rådet give en direkte adgang til det politiske system for arbejdsmarkedets parter. Her vil de kunne sætte problemstillinger på dagsordenen og stille spørgsmål direkte  til de relevante ministre i et mere forpligtende forum, end vi har i dag.  

Lizette Risgaard kalder det en god idé med et permanent arbejdsmarkedsråd og vil holde Mette Frederiksen op på det løfte. Hun henviser til, at Lars Løkke Rasmussen etablerede Disruptionrådet, der har været et godt forum at drøfte udfordringer på det danske arbejdsmarked i. 

- Det er fint, at Mette Frederiksen lægger op til løbende at drøfte tingene med arbejsdmarkedsets parter. Det er en god idé, for det er os, der laver aftaler, og det er arbejdsmarkedets parter og Folketingets partier, der sammen kan skabe de bedste resultater for det danske arbejdsmarked og dermed for vores vækst og velstand, siger hun. 

I 3F ser Per Christensen også frem til en bred dialog med en socialdemokratisk regering om en række af de temaer, der er væsentlige for arbejdsmarkedets parter.

- Ikke mindst indsatsen for fortsat vækst og nye arbejdspladser i hele landet til gavn for vores ledige medlemmer, fastslår han.