Livsfare: Elektrikere vil slukke strømmen

25. maj 2010
Elektriske stød koger elektrikeres organer. Så deres fagforeningen vil slukke for strømmen.

Der skal være slut med elektrikere og elektrikerlærlinge, der står og raller med 230 eller 400 volt igennem kroppen - uden at deres hjerne kan give muskerne besked på at give slip.

Som det er i dag bakser danske elektrikere hver dag rundt med  farlige strømførende installationer.

Konsekvensen kan være alt fra ret harmløse forbrændinger - til indvalidepensioner og dødsfald.

Læs også: Syg humor giver elektrikere livsfarlige stød

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Afbryd strømmen!

Løsningen er enkel, mener Dansk Elforbund, elektrikernes fagforening:

Afbryd strømmen, mens elektrikerne arbejder, opfordrer forbundet. Det vil overbevise Sikkerhedsstyrelsen om, at nye regler om sådanne planlagte strømafbrydelser kan nedbringe antallet af arbejdsskader drastisk.

"Men vi har hidtil ikke haft held til med at overbevise dem om, at reglerne bør strammes," siger Lene Christiansen, forbundssekretær i forbundet.

Hun mener dog, at der er håb forude, da forbundet er i dialog med styrelsen, og i slutningen af september afholdes konferencen "Nul spænding", hvor også Sikkerhedsstyrelsen deltager.

Skrappe regler

Sikkerhedsstyrelsen erkender, at elektrikere - som reglerne er - kan arbejde med strømførende installationer, men styrelsen understreger, at der allerede gælder skrappe regler.

"Man skal så vidt muligt altid forsøge at arbejde med strømmen afbrudt. Men følger man reglerne, kan det godt lade sig gøre at arbejde med strømmen slået til uden at komme til skade," siger styrelsens kommunikationskonsulent Dorthe G. Rasmussen.

Hvis ikke styrelsen ændrer reglerne, som Elforbundet ønsker, kan forbundet vente opbakning fra Socialdemokraterne, der vil presse økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K).

"Hvis fagfolk i elforbundet vurderer, at det kan nedbringe antallet af arbejdsskader i branche, hvor der vitterlig er problemer, så skal det slukkes for strømmen. Færdig slut." siger Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører, Torben Hansen.