Lisbeth Riisager: Det er hensynsløst at sende landets syge i arbejdsprøvninger, mens coronasmitten raser

Lisbeth_Riisager_Henriksen_1650px
Det giver overhovedet ingen mening at sende de mest syge ud i fronten, mens man vil beskytte de raske. Det er tværtimod direkte hensynsløst over for de syge, skriver Lisbeth Riisager. Foto: Arkivfoto
17. dec. 2020 06.30
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].
Mens regeringen har lukket Danmark ned igen og sendt en del af landets arbejdstagere hjem, blandt andet jobcentrenes ansatte, kræver den hensynsløst, at de syge klienter i jobcentrene fortsat skal sendes ud i arbejdsprøvninger og nyttejob. Den politik bør ændres nu.

RISIKOEN FOR AT BLIVE SMITTET med covid-19 er meget stor i øjeblikket. Derfor har regeringen siden i fredags fordret endnu en stor lukning af landets offentlige arbejdspladser.

Man skal igen arbejde hjemmefra, hvis dette er muligt, med mindre man har en kritisk rolle i samfundet som eksempelvis læge, sygeplejerske, sosuassistent eller politi. Og det er godt.

Men beskyttelsen imod covid-19 gælder ikke for de titusindvis af kronisk syge klienter i jobcentrene, hvoraf mange endda er i særlig høj risiko for at udvikle et slemt forløb, hvis de bliver smittet. De sendes fortsat i arbejdsprøvninger og tvangsarbejde. 

LÆS OGSÅ: Irene sendt i arbejdsprøvning med smadrede skuldre: Græd af ydmygelse og smerte

At det faktisk forholder sig sådan, ved vi, fordi beskæftigelsesordfører Victoria Velásquez fra Enhedslisten har ringet og spurgt beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard Thomsen direkte, om det nu kan være rigtigt. Det bekræftede han, fremgår det af et Facebookopslag af hende fra i søndags.

Senere, tirsdag, holdt hun et møde med beskæftigelsesministeren og skriver i et nyt Facebookopslag, at regeringen "... stadig (har) blind tillid til jobcentrene, selvom jeg tydeligt fortalte, hvordan medarbejdere føler sig i et krydspres mellem regnearks-tyranniet og borgerens ve og vel, hvor konklusionen bliver, at borgere skal sendes ud i virksomhedspraktik og nyttejob."

Hun fortæller, at beskæftigelsesministeren "... vil sende en skærpelse ud til kommunerne om, at de ikke må sende syge og dem i risikogruppen ud i virksomhederne – både offentlige og private," men ikke vil sikre ordentlige og værdige regler, der gælder generelt. 

Det forstår jeg sådan, at ministeren alene henstiller til, at den enkelte kommune vil skærme de syge fra covid-19 og arbejdsprøvninger i en periode, men at den enkelte syge klient reelt vil være overladt til en forhandlingsituation med den enkelte sagsbehandler.

- Det stiller stadig borgerne i en prekær situation, fordi de er afhængige af jobcentrets beslutning, skriver Victoria Velásquez.

Meningsløst at sende de mest syge ud i fronten

Det er svært at se, at denne politik hænger positivt sammen med den "folkesundhed", som statsminister Mette Frederiksen (S) ellers så flittigt henviser til som sit udtalte argument for den førte politik (eksempelvis i minksagen). Og det er svært at se, at Socialdemokratiet "passer på de særligt sårbare" med denne måde at agere på, sådan som hun gentagne gange har brystet sig af at passe på de sårbare med sin førte politik under coronakrisen. 

Raske jobcentermedarbejdere sendes hjem, mens syge borgere med nedsat immunforsvar, som har en sag i jobcenter, sendes ud i virksomhedspraktik trods stor smittefare
Lisbeth Riisager, forfatter og blogger

Det giver overhovedet ingen mening at sende de mest syge ud i fronten, mens man vil beskytte de raske. Det er tværtimod direkte hensynsløst over for de syge. For nogle af dem vil en smitte med Covid-19 være direkte dødelig. Hvordan kan man afvise at ville tage hensyn til det?

Den sociale modstandsbevægelse Jobcentrets ofre udsendte i søndags en pressemeddelelse til en række medier. Heri tilkendegav man, at Beskæftigelsesministeriets udmelding om, at raske medarbejdere i det offentlige skal arbejde hjemmefra, hvis de ikke har en kritisk funktion, ikke står mål med beskæftigelsesindsatsen. Raske jobcentermedarbejdere sendes hjem, mens syge borgere med nedsat immunforsvar, som har en sag i jobcenter, sendes ud i virksomhedspraktik trods stor smittefare.

LÆS OGSÅ: Advarer om masseovervågning af ledige: 'Man skal tænke mennesket først'

Det giver ingen mening, påpeger Kim Madsen.

Kræver midlertidigt stop for arbejdsprøvninger

- Derfor kræver foreningen Jobcentrets ofre, at der straks iværksættes et stop for virksomhedspraktik for borgere med nedsat immunforsvar, skriver Kim Madsen, idet han henviser til sundhedsmyndighedernes liste over særligt udsatte.

Selv tilslutter jeg mig denne opfordring til, at Peter Hummelgaard – ligesom han nu har fritaget jobcentrets medarbejdere og dele af den øvrige befolkning fra at komme på arbejde – også fritager landets syge borgere i jobcenterforløb fra at blive sendt i arbejdsprøvninger og nyttejob, mens covid-19-smitten raser i samfundet med så højt et smittetryk som det aktuelle.

LÆS OGSÅ: Sociale debattører: Hvornår siger Mette F. undskyld til de reformramte?

Det er ikke nok med en henstilling til kommunerne derom. Det er nødvendigt med en regulær sikring af retten til, at alle syge borgere i jobcenterforløb kan slippe for at blive smitteudsat nu - ja, alt andet er uantageligt. Det kan kun en egentlig bekendtgørelse sikre, og det haster med at få den udstedt.

Så kan man naturligvis sige, at en del af de syge, som vi taler om, reelt vil være beskyttet af Mette Frederiksens nye, udvidede lukning af landet, som hun udmeldte på et pressemøde i går. 

Her udmeldte hun, at alle storcentre lukkes fra i dag torsdag, liberale erhverv lukker fra på mandag og detailhandel med undtagelse af supermarkeder, fødevarebutikker og apoteker skal lukke fra julenat og frem til 3. januar 2021. Altså vil de, der er i arbejdsprøvninger, nyttejob eller virksomhedspraktik på denne type arbejdspladser, blive værnet i samme grad som ejere og ansatte.

Det er dog en stakket frist. Og den midlertidige lukning af disse brancher ændrer ikke ved, at der er grund til at kritisere beskæftigelsesministeren for ikke at have udsendt nogen bekendtgørelse, som helt principielt og generelt fritager alle syge med nedsat immunforsvar og alvorlige sygdomme fra at blive udsat for Covid-19-smitte i arbejdsprøvninger og øvrige beskæftigelsesindsatser i den kommende tid.

Desuden er det måske nu på høje tid at få Mette Frederiksen til offentligt at definere, hvem, hun mener, "de særligt sårbare" er, og hvad hun egentlig forstår ved sine højtsvungne løfter om, at hun og hendes regering vil passe særligt på disse her i coronakrisen. 

Din mening

På A4 Arbejdsliv vil vi rigtig gerne dele din mening om arbejdslivets udfordringer og idéer til løsninger med vores andre læsere. Så send et debatindlæg til [email protected] - husk gerne et foto.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].