Lindø: Sms fra fyret Jan: Det gør ondt

13. apr 2010, 11:39
Jan Nielsen har mistet sit job på Lindø efter næsten 40 år. Jimmy og bror Kim gik fri.

10:18 tikker sms'en ind fra Jan Nielsen.

"Hej. Undskyld. At jeg ikke har svaret dig før... Ja. Så har jeg været til møde og fik skrevet under på, at jeg har modtaget min fyreseddel. Med venlig hilsen Jan."

Han havde set det komme.

Egentlig skulle han her til morgen have været til undervisning på den efteruddannelse, han er blevet påbudt af Lindøværftet.

I stedet blev han kaldt til møde. Og er nu fyret.

Stemningen er trykket

Kim Nielsen er bekymret på sin storebror Jans vegne.

Han gik selv fri denne omgang. Lige som resten af hans hold på 30 mand, fordi de står for den sidste del af skibet. 

"Det er træls, at andre kollegaer får en fyreseddel, men stemningen er god nok for vores vedkommende. Det er sgu ikke noget, vi snakker om. Vi er mere hårdføre end andre - det ikke første gang, vi oplever det her. Vi har allesammen været fyret før."

Jimmy Kristiansen står i samme situation. Han har undgået fyresedlen for nu. Det har 13 af hans kammerater til gengæld ikke.

De har taget det flot, fortæller han, men det kan mærkes.

"Stemningen er trykket. Folk snakker i krogene. Og det rører mig da. Det er mennesker, jeg har kendt i rigtig mange år. Jeg er trist på deres vegne," fortæller Jimmy Kristiansen fra sin værkstedsplads.

Jan tog hjem til Næsby

Kort efter tikker en ny sms ind fra Jan Nielsen. Han er taget hjem til huset i Næsby.

"Åhh. Jeg er hjemme nu. Jeg har det fint... selv om det gør ondt. Men vi var klar over, at det skulle gå den vej. Og jeg har fået et nyt kursus på fire uger nu..."

 

 

Lindø lukker

I dag bliver 360 værftsarbejdere fyret - alt fra klejnsmede til svejsere og kantinemedarbejdere.

 

Det er årets første store fyringsrunde på Lindøværftet, Danmarks sidste store skibsværft. Avisen.dk er til stede uog rapporterer løbende.


Skibsværftet lukker for altid. Sidst på efteråret vil blot 500 af de nuværende 2000 ansatte være tilbage. I 2012 ingen.

Medregnet underleverandører vil lukningen ramme op til 8000 arbejdspladser.

Det 51 år gamle værft (officielt kaldet Odense Staalskibsværft) har siden 2003 haft årlige underskud på i alt 5,5 mia. kroner. Med et statslån på 2,6 mia. flytter ejer A.P. Møller-Mærsk nu skibsproduktionen fra Nordfyn til Asien.

De tomme bygninger bliver forsøgt lejet ud. Der er aftale med skibsreparatørerne Fayard, som medbringer cirka 400 ansatte fra Fredericia, og vindmøllefirmaet Skykon, der vil oprette omkring 200 arbejdspladser.