20201008-175220-L-1920x1280we
Ligestillingsminister Mogens Jensen (S) tager afstand til de mange anklager mod Lotte Rod (RV), der er kommet efter sagen hos De Radikale, der ledte til Morten Østergaard afgang som leder. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Lotte Rod svinet til på sociale medier: Nu reagerer minister

9. okt 2020, 07:51
Det er uacceptabelt, at De Radikales Lotte Rod bliver groft angrebet på sociale medier efter krænkelsessag.

Ligestillingsminister Mogens Jensen (S) lægger afstand til de mange kritiske kommentarer og de angreb, der er kommet mod De Radikales Lotte Rod, efter at en sag mellem hende og Morten Østergaard endte med sidstnævntes afgang.

Morten Østergaard trak sig onsdag som politisk leder for De Radikale, da folketingsgruppen havde mistet tilliden til ham, fordi han havde skjult, at det var ham, der havde var centrum for en krænkelsessag, der lå omkring ti år tilbage.

Selv om både Østergaard og hele gruppen har understreget, at det ikke var sagen, men hans håndtering af den, der førte til hans afgang, har mange på sociale medier alligevel følt sig kaldet til skarpt at kritisere Lotte Rod og beskylde hende for både hysteri og rænkespil.

- Denne uacceptable tilsvining af Lotte Rod er endnu et bevis på at sexisme findes i for stort omfang.

- Alle ledere må tage ansvar for samværspolitik, hvor sexisme er no-go med klare konsekvenser og at krænkede har et trygt sted at henvende sig.

- Det skal vi politisk understøtte og markere klar opbakning til de kvinder som står frem og fortæller om krænkelser, skriver Mogens Jensen på Facebook.

Også folketingsmedlem Martin Lidegaard (R), der forsøgte at blive ny radikal leder, men tabte kampvalget til Sofie Carsten Nielsen, blander sig på Facebook. Rod skal ikke beskyldes for at være skyld i Østergaards fald, mener Lidegaard.

- Hun havde ikke noget ønske om offentliggørelse, men mente principielt og korrekt, at den videre håndtering af sagen - herunder spørgsmålet om offentliggørelse - ikke var hendes bord og ikke skulle ligge på hendes skuldre.

- Så stop den tilsvining af Lotte, der foregår lige nu, og tak hende i stedet for at have bidraget til det nødvendige opgør med sexisme på Christiansborg, skriver Lidegaard.

Han tabte kampvalget i folketingsgruppen med stemmerne 4-12. Rod stemte på Lidegaard.

Oven på det dramatiske gruppemøde onsdag, hvor Morten Østergaard endte med at trække sig, er der kommet flere tusinde kommentarer på Lotte Rods Facebook-profil.

- Hvad sker der lige for dig? Var det virkelig nødvendigt for dig at ødelægge en andens liv for en hånd på låret?, lyder en.

Andres kritik var mere subtil, som eksempelvis tv-kendissen Jim Lyngvild, der lagde et foto ud af sin mand Mortens hånd på sit lår og skrev:

- Morten har lagt hånd på mit lår ... det billede gemmer jeg de næste 10 år, i fald jeg kan bruge det mod ham ... måske kan det en dag give mig en ministerpost eller et ridderkors ... hvem ved!

Til Ritzau har to eksperter i sexisme udtryk bekymring over, om den massive kritik af Lotte Rod kan betyde, at færre kvinder tør stå frem.

- Når man ser, hvad der sker med Lotte Rod i kommentarsporet, så er risikoen, at de vidnesbyrd, der er væltet ud de seneste uger, igen forstummer.

- I hvert fald må enhver, som de seneste uger har forlangt, at der blev sat navn på, lige genoverveje, hvad det er, man forlanger af andre mennesker, siger Henriette Laursen, direktør i Kvinfo.

/ritzau/