Nationalbankens direktør, Lars Rohde, løfter nu en advarende pegefinger på grund af den manglende ligestilling. Foto: Thomas Lekfeldt / Ritzau Scanpix

Nationalbankens direktør: Ligestilling i Danmark er på niveau med Burundi

23. dec 2019, 13:02
Danmark halter for langt efter andre lande, når det handler om ligestilling, advarer Nationalbankens direktør Lars Rohde.

Gennem en lang årrække mente Nationalbankens direktør Lars Rohde, at det gik fint med ligestillingen i Danmark. Hans opfattelse byggede blandt andet på, at Danmark i starten af det 20. århundrede var et af de første lande i verden til at udstyre kvinder med stemmeret. De danske kvinder er også ved at overhale mændene på den uddannelsesmæssige front, da flere kvinder end mænd i løbet af de seneste 15 år har gennemført en lang videregående uddannelse. 

LÆS OGSÅ: Avis afslører - PostNord-chef taget i snyd

På det seneste er det dog gået op for Lars Rohde, at vi stadig er langt fra målet i Danmark, skriver berlingske.dk.  

- Men vi er helt åbenlyst ikke lykkedes med ligestillingen i Danmark. Hverken i den offentlige sektor eller i den private og særligt ikke, når man kigger på andelen af kvinder i ledelse. Der er tale om en ganske væsentlig underrepræsentation. På ligestillingsområdet er vi på niveau med lande som Venezuela og Burundi. Det står alt for sløjt til, siger Lars Rohde til berlingske.dk og tilføjer:

Et økonomisk problem

- Manglen på ligestilling er et stort økonomisk problem, og det har nogle mekanismer i sig, som vi bliver nødt til at få gjort noget ved. 

Det er vanskeligt at finde præcise tal, der viser, hvilke konsekvenser den manglende ligestilling har for dansk økonomi. 

- Men hvis vi sætter løn lig med produktivitet, så betyder manglen på ligestilling, at der er nogen, der ikke får lov at folde deres potentiale ud. Virksomhederne, den offentlige sektor og samfundet generelt går glip af en masse talent, og dermed går vi glip af velstand, velfærd og indkomst,« siger han og tilføjer:

LÆS OGSÅ: Kvinde tiltalt for voldtægt af kvinde

- Man kan jo stille sig selv spørgsmålet, om vi skal fremme ligestillingen for kvindernes skyld eller for samfundets skyld? Og selvfølgelig skal vi også gøre det for kvindernes skyld. Men vi skal især gøre det for samfundets skyld.

Derudover peger Lars Rohde på tal, der viser, at andelen af kvindelige bestyrelsesmedlemmer er stagneret i de seneste fem år. Dertil kommer, at der ifølge nationalbankdirektøren også stadig er for langt mellem kvinderne på landets direktionsgange.