Op mod 300 stilladsarbejdere er samlet for at markere deres utilfredshed med forholdende på en byggeplads i området ved Lundtoftegade på Nørrebro. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Drama ved byggeplads - stilladsarbejdere jubler

2. dec 2019, 11:22
Et stillads er mandag formiddag blevet væltet i forbindelse med en faglig aktion på Nørrebro i København.

Flere hundrede mennesker er mandag formiddag mødt op ved Tikøbgade på Nørrebro i København.

A4 Nu’s reporter på stedet fortæller, at flere af de fremmødte maskerede sig, da de søgte hen mod en byggeplads for at vælte et stillads. Politiet er også massivt til stede i området med flere vogne. 

Stilladset væltede ned i en skurvogn, og Københavns Politi oplyser til A4 Nu, at der befandt sig flere mennesker inde i skurvognen, da dette skete. 

- Vores vigtigste opgave er, at der ikke sker noget med dem, siger Kim Mortensen, der er indsatsleder i Københavns Politi, til A4 Nu med henvisning til de arbejdere, der befandt sig i skurvognen. 

Han oplyser, at politiet endnu ikke har foretaget anholdelser ude på stedet. 

Der er væltet flere biler i området omkring Nørrebro Station. Det er eftersigende de udenlandske arbejderes biler, der blevet væltet omkuld. 

Foto: Maja Vang

Foto: Maja Vang

Stilladset har sat sindene i kog, og i fredags valgte politiet at trække stavene til en lignende faglig aktion tæt på byggepladsen. 

SE VIDEOEN: Politiet trækker stavene ved faglig aktion

- Der er en vred stemning og fok er sure, siger A4 Nu’s journalist på Nørrebro, hvor der også blev kastet med kanonslag ved formiddagens optrin.

Hun vurderer, at 300-400 er mødt op ved byggepladsen, hvor flere folk begyndte at klappe, da stilladset blev væltet omkuld. 

De protesterende stilladsarbejdere har sagt til A4 Nu, at de mener, at stilladset er opsat ulovligt, mens fagforbundet 3F tidligere har oplyst, at der kører en sag mod arbejdsgiveren for underbetaling.

De fremmødte gik ved 10-tiden væk fra Tikøbgade for at søge tilbage til en tankstation på Lundtoftegade, hvor dagens aktion begyndte klokken ni.  

A4 Nu's journalist på stedet fortæller, at flere af de fremmødte er iklædt arbejdstøj for forskellige stilladsfirmaer.

Omkring klokken 10:45 lød der klapsalver hos de fremmødte, da Dag Vilhelmsen, der er formand for stilladsarbejderne, fortalte, at bygherren har oplyst, at der nu kommer ordnede forhold på byggepladsen. 

Selvom dén melding fik flere af de fremmødte til at trække sig fra stedet, så oplyser Københavns Politi ved elleve-tiden, at de stadig er massivt til stede i området. 

"Vi er massivt til stede i Lundtoftegade, hvor en faglig konflikt har resulteret i voldelige sammenstød, omfattende hærværk og vold. Vi opfordrer parterne til at gå dialogens vej", skriver politiet på det sociale medie. 

Ekstra Bladet skriver, at der søndag aften var en slåskamp, da to personer forsøgte at dokumentere arbejdsforholdene inde på byggepladsen. 

A4 Nu erfarer, at det var en stilladsarbejder og en elektriker.

- De fik tæsk inde på byggepladsen, siger vores journalist på stedet. 

Sent fredag aften var der også ballade ved byggepladsen, da stilladset også her blev væltet. Ifølge Ekstra Bladet blev ti mænd set løbe væk fra stedet.