hejhejhej
Byggeriet af Nærheden ved Hedehusene har været i vælten flere gange i den seneste tid. Foto: A4 Medier

LIGE NU: Omstridt firma tegner overenskomst

10. aug 2020, 13:10
Efter en kort konflikt mandag morgen har det litauiske firma UAB Ekstatyba tegnet overenskomst med 3F. Firmaet har været i søgelyset for underbetaling af ansatte.

Tidligt mandag morgen var op mod 50 håndværkere og andre fagligt aktive mødt op ved milliardbyggeriet Nærheden i Hedehusene for at deltage i aktiv konflikt mod det litauiske byggefirma UAB Ekstatyba.

Den litauiske virksomhed har ifølge 3F underbetalt deres litauiske ansatte groft, og samtidig set stort på sikkerhed og danske arbejdsmiljøregler. 

Samtidig har UAB Ekstatyba nægtet at skrive under på dansk overenskomst, og derfor har Fagbevægelsens Hovedorganisation siden april 2019 været i sympatikonflikt med firmaet.

Efter en kort demonstration med taler under røde faner besluttede det litauiske firma sig dog for at skrive under på en dansk overenskomst. 

- Det er jo godt, at firmaet kom på bedre tanker. Men det er utroligt, at vi hver gang skal møde op med faner og megafoner for at få de her firmaer til at rette sig efter spillereglerne, siger Rasmus Kreutzmann, faglig sekretær ved 3F BJMF. 

Han henviser til, at 3F-afdelingen, der til dagligt holder til i Valby, flere gange i løbet af foråret er mødt talstærkt op ved byggepladser, hvor udenlandske underentreprenører enten har nægtet at underskrive overenskomst, eller har undladt at overholde den

Timeløn på 44 kroner 

Af en kontrakt fra UAB Ekstatyba, som A4 Arbejdsliv har set, fremgår det, at de ansatte i firmaet får et beløb på godt 7.500 kroner om måneden. 

Til gengæld skal de levere en arbejdsuge på 40 timer, hvilket giver en timeløn svarende til knap 44 kroner i timen. 

Med den underskrevne overenskomst kan de ansatte se frem til at blive aflønnet efter murer-overenskomsten.

Den garanterer dem et beløb på godt 126 kroner i timen, altså knap tre gange højere end deres nuværende løn. 

Faglig sekretær Rasmus Kreutzmann understreger dog, at 3F løbende vil kontrollere, om UAB Ekstatyba rent faktisk overholder overenskomsten. 

- Vi ser jo desværre, at det ikke altid er tilfældet, siger den faglige sekretær. 

Demonstrationen bliver afholdt, fordi det litauiske firma ifølge 3F underbetaler deres litauiske ansatte groft, og samtidig ser stort på sikkerhed og danske arbejdsmiljøregler. 

Af en kontrakt fra UAB Ekstatyba, som A4 Arbejdsliv har set, fremgår det, at den ansatte får et beløb på godt 7.500 kroner om måneden. 

Til gengæld skal den ansatte levere en arbejdsuge på 40 timer, hvilket giver en timeløn svarende til knap 44 kroner. 

3F og flere lokale murersjak holdt mandag morgen demonstration mod det litauiske firma UAB Ekstatyba, der bygger på dele af prestige-milliardbyggeriet Nærheden ved Hedehusene.