Det er yderst sjældent, at indekset når så højt i Danmark. (Arkivfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Advarer mod 'ekstremt' vejr – nu skal man passe på

14. jun 2020, 11:05
Vi skal mere end tre år tilbage, før vi finder en lignende situation, hvor det danske vejr har været så 'ekstremt'. Nu kommer meteorolog med kraftigt opfordring til Danskerne.

Søndag er der sol over Danmark. Masser af sol.

Det er skønt, men også farligt for vores hud, fordi solens stråler kan være skadelige. Derfor er der også ekstra grund til at være påpasselig hen over de næste par dage.

UV-indekset når nemlig i et sjældent højt niveau i de kommende dage. Det skyldes en kombination af, at solen står meget højt på himlen, mens ozonlaget over Skandinavien er tyndt. Det betyder, at TV-indekset forventes at komme helt op på syv eller sågar endnu højere. Det skriver TV 2.

Det er yderst sjældent, at indekset når så højt i Danmark, og vi skal da også tre år tilbage, før vi finder et lignende scenarie.

Det anbefales normalt, at man er påpasselig med solen, når TV-indekset når tre. Derfor er der god grund til at tage advarslen fra TV 2-metereologen alvorligt.

Det er særligt søndag, mandag og tirsdag, at UV-indekset er bemærkelsesværdigt højt.

Rådene, som også bakkes op af Kræftens Bekæmpelse, lyder der, at man i de kommende dage tager ekstra forholdsregler.

De tre såkaldte solråd fra Kræftens Bekæmpelse går på, at man skal huske 'skygge, solhat og solcreme (faktor 15 eller derover)'.