IMG_4818
Lene Hansen kæmper for, at hendes søn kan blive boende på bostedet Kuben. Sønnen, der er udviklingshæmmet, risikerer snart at skulle flytte i egen lejlighed. Foto: Privat

Lenes udviklingshæmmede søn smidt ud af bosted: - Risikerer at blive kvalt i opkast

21. aug 2019, 09:05
Lene Hansen har et inderligt ønske til den økonomiaftale, som kommunerne og regeringen i dag begynder at forhandle. Hun håber, at der bliver afsat ekstra penge, så udviklingshæmmede som hendes egen søn ikke skal sendes væk fra de bosteder, hvor de bor. Hun er fortvivlet over de aktuelle besparelser.

I dag tager kommunerne og regeringen hul på forhandlingerne om næste års økonomi i kommunerne. Her skal der blandt andet diskuteres, hvor mange penge, der skal gives til det specialiserede område. For 64-årige Lene Hansen, der er mor til en udviklingshæmmet voksen mand, er alt på spil. 

LÆS OGSÅ: Mider og hashtåger: Beboere flygter fra kommunalt bosted

Siden slutningen af juli har hun sammen med sin mand kæmpet for, at deres 42-årige søn, Thomas, der er udviklingshæmmet, kan blive boende på bostedet Kuben i København. Siden 1999 har han boet på bosteder, og han har aldrig boet i egen lejlighed. Men det skal han nu på grund af kommunale sparekrav.

En beslutning, der har chokeret Lene Hansen og hendes mand, og efterladt deres søn fortvivlet og helt forvirret over, hvad der foregår.

- Vi er dybt rystede. Thomas er også meget påvirket af det og har det rigtig dårligt psykisk. Hvis nogen spørger ind til, om han skal flytte, så bryder han sammen, siger Lene Hansen til A4 Nu.

Thomas fortalte i slutningen af juli om sin situation til TV2 Lorry, men har i dag ikke længere overskud til at tale om sagen, fortæller hans mor.  

Det er langt fra kun i hovedstaden, at det er udfordrende at finde penge til området. De sidste fem år er kommunernes udgifter til udsatte voksne med handicap eller psykiske vanskeligheder steget med 1,8 milliarder kroner. Det fremgik af Kommunernes Landsforenings (KL’s) nyhedsbrev Momentum tirsdag.

Kan blive kvalt under anfald

Lene Hansen er da også langt fra den eneste pårørende, der lige nu er fortvivlet over, hvad der kommer til at ske. Mange udsatte borgere i København bliver ramt af, at kommunen skal spare 84 millioner kroner på det sociale område, som handicapområdet hører under.

Lene Hansen er gået på efterløn fra sit job i hjemmeplejen, men hvis hendes søn ender i egen lejlighed, forudser hun, at hendes mand og hende bliver fuldt beskæftiget med at tage sig af sønnen. Han har nemlig brug for massiv støtte i hverdagen, forklarer hun.  

-  Jeg bliver urolig, hvis Thomas skal være alene, for han har også epilepsi. Jeg er bange for, han skal få et anfald, hvor det er vigtigt, at der er nogen omkring ham, for han dratter bare lige om, og han skal ligges i NATO-stilling (aflåst sideleje red.), ellers risikerer han at blive kvalt i sit opkast, siger hun.

Derudover skal Thomas have hjælp til personlig hygiejne, da han har job i køkkenet på TV-Glad og har brug for at være soigneret, når han møder på arbejde, fortæller hun. Hun er også bange for, at sønnen bliver ensom af at bo alene.

- Thomas er lidt af en enespænder. Derfor er det så vigtigt, at han har det sociale liv, som han får med de andre beboere, han bor med. Hvis han kommer ud i egen lejlighed, vil han bare låse sig inde.

Socialborgmester ærgerlig over at skulle spare

Tirsdag aften afholdte LEV, der er en landsdækkende forening for udviklingshæmmede, et borgermøde om besparelserne på handicapområdet i Københavns Kommune.

Her mødte Lene Hansen og hendes mand op for blandt andet at høre, hvad socialborgmester i København, Mia Nyegaard (R), mener om besparelserne.

Socialborgmesteren beklager over for A4 Nu besparelserne.

-  Vi er underlagt besparelser som forvaltning og som kommune på grund af serviceloftet (et udgiftsloft, der betyder, at kommunerne ikke frit kan bruge penge, men skal holde sig inden for budgetterne i økonomiaftalen red.), så det er ikke så meget et spørgsmål om vil, som det er et spørgsmål om, at det er noget, vi skal, siger Mia Nygaard (R).  

Ifølge hende handler det udover det såkaldte serviceloftet også om interne prioriteringer i Københavns Kommune. Hun understreger, at det ikke kun er handicapområdet, der er ramt, men at der bliver sparet på hele socialområdet og dermed også på anbragte børn og andre udsatte voksne. 

Socialborgmester Mia Nygaard (R) ønsker ikke at kommentere den konkrete situation, som Lene Hansen og hendes søn står i.

Når man spørger hende, hvordan kommunen genrelt set retfærdiggør, at udviklingshæmmede, der aldrig har boet i eget hjem, bliver smidt ud af deres bosteder, lyder svaret også, at hun ikke kan svare på enkeltsager.

-  Jeg bliver nødt til at svare på rammen. Det her handler ikke om den enkelte borger. Det gør det for den enkelte, men når vi har truffet beslutningen, har vi ikke truffet den for den enkelte som sådan. Vi har truffet det på en ramme, siger hun.

Vil se handling

Der er behov for flere penge, hvis kommunens socialområde skal løftes, og derfor går Mia Nygaard (R) til budgetforhandlingerne for at få løftet hele området, fastslår hun.

En af dem, der får en nøglerolle i forhandlingerne om kommunernes budgetter for 2020, er KL's formand, Jacob Bundsgaard (S). Han sagde tirsdag til Momentum, at der kommer til at være stort fokus på det specialiserede område under de kommende økonomiforhandlinger, der forventes at være færdige omkring starten af september.

Lene Hansen håber, at der kan findes penge i de kommunale budgetter til, at Thomas og andre udviklingshæmmede kan blive på bosteder, hvor de får den hjælp, de har været vant til.

Men hun frygter det værste, fortæller hun.

- Jeg ved snart ikke, hvor meget tillid jeg har til systemet, når de kan finde på at sige til sådan en som Thomas, at han skal bo i egen lejlighed. Jeg skal se handling. De mangler stadig at trække beslutningen tilbage, siger hun.

I slutningen af juli fik Thomas seks uger til at flytte fra sit bosted, og han fik besked på, at han efter de uger ikke måtte benytte fællesarealerne på bostedet. I dag er tonen en smule venligere, da familien har fået at vide, at personalet skal hjælpe ham med at flytte videre til egen bolig, fortæller Lene Hansen.

Indtil den dag klamrer hun sig til håbet om, at beslutningen helt bliver sløjfet, forklarer hun.