Tæt på verden: Lene Espersen: Grib ind i Elfenbenskysten

30. mar 2011
Volden i Elfenbenskysten er taget stærkt til i de seneste døgn. Det internationale samfund må skride ind for at undgå en ny borgerkrig, siger udenrigsminister Lene Espersen K.

Det internationale samfund må skride til yderligere handling for at forsøge at afværge en borgerkrig i Elfenbenskysten.

Sådan lyder det fra udenrigsministerLene Espersen(K), der betegner situationen i det vestafrikanske land som ”meget alvorlig”.

”Risikoen for, at landet ender i endnu en borgerkrig, er desværre vokset i de seneste dage,” udtaler Espersen. ”Sammenstødene er tiltaget i intensitet, og brugen af tunge våben og retorikken mellem parterne er eskaleret”.

Elfenbenskysten var for blot ti år siden et eksempel på stabilitet og fremskridt i Afrika, især på grund af kakaoeksporten.

Men nu er landet havnet i et politisk og voldeligt dødvande, fordi den tidligere præsident Lauren Gbagbo nægter at gå af. Han tabte ved præsidentvalget i november til sin rival Allassane Ouattara, som alle andre anerkender som valgets sejrherre.

Sanktioner må skærpes

I øjeblikket er EU i færd med at forhandle en skærpelse af de eksisterende EU-sanktioner mod Gbagbo og hans allierede.

EU har allerede forbudt europæiske skibe at hente kaffe og kakao i havnene Abidjan og San Pedro. Multinationale selskaber efterlever Allassane Ouattaras embargo af sit eget land og ophørt med at købe bønner i landet.

Den Afrikanske Union, der også har anerkendt Ouattara som valgets vinder, er ikke nået langt i sine forsøg på at mægle mellem de to parter. Forleden afviste Ouattara at forhandle med den foreslåede mæglingsleder, en tidligere udenrigsminister fra Cap Verde.

Folk flygter fra volden

Den vestafrikanske samarbejdsorganisation har kraftigt opfordret FNs sikkerhedsråd til at skride til yderligere handling.

Landene er især bange for, at krisen i Elfenbenskysten vil have en negativ effekt i hele regionen.

Hundredetusindvis af mennesker er allerede flygtet fra Elfenbenskysten til nabolandene, især skrøbelige Liberia, der selv forsøger at komme sig efter en blodig borgerkrig.

I FN forhandles der i øjeblikket om en resolution, som Frankrig og Nigeria lagde på bordet i sidste uge.

Resolutionen foreslår yderligere skridt for at få Gbagbo til at træde tilbage og at give større magt til FNs 10.000 fredsbevarende soldater i landet.

Tropperne er i øjeblikket hårdt prøvet. Forleden blev en FN helikopter skudt ned, flere FN-soldater er blevet kidnappet og slået. De fredsbevarende har materiel skade på deres køretøjer osv.

Vil FN gribe hårdere ind?

Lene Espersen forventer, at FNs sikkerhedsråd træffer en beslutning indenfor de kommende dage om, hvilke yderligere skridt skal tages i brug.

FN missionen i Elfenbenskysten udtalte i går, at det er ”bydende nødvendigt at finde en udvej på dette politiske dødvande”.

"Menneskerettighederne krænkes i stigende grad, og vi oplever flere og flere barbariske overgreb på civile. Det giver grund til at spekulere, om præsident Gbagbo stadig har ansvaret for sine styrker og tilhængere,” lyder det fra FN missionen.

Frygt for hårde kampe

Krisen er i de seneste døgn intensiveret.

Bevæbnede styrker, der støtter den legitime præsident Ouattara har indledt en offensiv mod flere strategisk vigtige byer bl.a. Duékoué, der giver adgang til den vigtige havneby San Pedro. Styrkerne har også omringet den politiske hovedstad Yamoussoukro.

Ouattaras styrker har nu magten i omkring halvdelen af landet. De står 220 kilometer fra den økonomiske hovedstad Abidjan, hvor volden mod civile gennem de sidste uger har været værst. Omkring en million mennesker er flygtet fra byen.

Laurent Gbagbo, der er stadig mere presset, forslog tirsdag våbenhvile, men få tror på, at det vil få kampene til at stoppe.

Iagttagere frygter, hvad der vil ske, hvis Ouattaras styrker går ind i Abidjan.