Leif om lønnedgang: Aldrig mere

5. feb 2014, 11:21
Én lønnedgang er nok for tillidsmanden Leif Schmidt. Fremover vil han gøre alt for at undgå det.

Leif Schmidt er procesoperatør, og tidligere ansat på Norfolier i Rødding, hvor han var tillidsmand.

Fabrikken fremstillede plastfolie til emballage og affaldssække, men i sommeren 2009 får tillidsmanden at vide, at Norfolier skal spare.

Og medarbejderne bliver bedt om at tage skraldet.

På møder med Norfoliers ledelse forhandler Leif Schmidt og to andre tillidsmænd en aftale på plads. Fabrikkens cirka 130 ansatte kan nu gøre sit til, at Norfolier kan spare i alt 1,8 millioner kroner.

Loyale folk siger ja

"Vi havde utroligt loyale medarbejdere. Folk mente, at de hørte hjemme på Norfolier. Derfor kunne vi heller ikke gå med til de afskedigelser, ledelsen ville gennemføre, hvis ikke der blev sparet," siger han.

Aftalen med Norfoliers ansatte bliver en lønnedgang på 20 procent i tre måneder. Selv direktøren er med i aftalen.

Derimod får de ansatte en gulerod som tak for hjælpen. De bliver lovet en lønforhøjelse på fire procent til forhandlingerne om overenskomst det efterfølgende forår.

Leif Schmidt og hans kolleger på Norfolier, er blandt de seks procent af lønmodtagerne på LO-området, der er blevet konfronteret med lønnedgang siden 2008, hvor finanskrisen startede.

Højspændte nerver

I de tre magre måneder er nerverne på højkant hos tillidsmand Leif Schmidt.

"Vi var gået langt ned i løn. Og kollegerne fik større problemer med det, end jeg havde troet. Der var enkelte, der ikke kunne få lønnen til at række," siger han.

Leif Schmidt havde drøftet aftalen med fagforeningen. Og selv om 3F bestemt ikke bryder sig om, at deres medlemmer går ned i løn, så mente de alligevel, at lokalaftalen var i orden. Herunder var aftalens horisont på tre måneder en overskuelig periode.

Ledelse holder ord, men drejer nøglen om

Og ledelsen holdt deres ord. Ingen ansatte blev fyret, og lønforhøjelsen faldt prompte i foråret 2010.

Men i efteråret 2012 stoppede maskinerne alligevel på Norfolier Danmark i Rødding og Vejen.

Idag er Leif Schmidt mindre lun på ideen om, at ansatte skal gå ned i løn, hvis deres arbejdsplads har røde tal på bundlinjen.

Leif: Lønnedgang hjælper ikke

"Jeg fortryder ikke, at vi gik med til det dengang. For der var arbejde til os i en årrække uden afskedigelser. Men jeg vil ikke umiddelbart gå med til lønnedgang i dag. I Danmark kan vi jo ikke konkurrere på lønnen med udlandet," siger han.

Leif Schmidt understreger, at han altid vil søge dialog, hvis en virksomhed vil spare på lønnen, men at han vil forsøge at finde andre veje.