Legoansatte: Vi må ikke læse aviser

12. feb 2011
Hos LEGO må du ikke læse aviser eller gå på internettet i de selvbetalte spisepauser, fortæller ansatte. Reglerne bliver nu ændret, siger LEGO.

Ansatte på LEGO får at vide, at de ikke må læse avis eller gå på internettet i deres selvbetalte spisepauser.

”Det er kun LEGO-relevant materiale, vi må læse i spisepausen. Det har vi fået at vide flere gange", fortæller en ansat hos LEGO i Billund til Avisen.dk.

"Der står en pc i pauserummet. Men vi må kun gå på LEGO’s intranet og ikke gå på det almindelige internet. Det fik vi at vide så sent som i mandags” (d. 7. feb. 2011, red.).

En tidligere ansat hos LEGO i Billund bekræfter: "Hvis vi tog aviser med ind i pauserummet, fik vi at vide, at det var forbudt".

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Han kan i detaljer berette om, hvordan de ansatte bliver instrueret i, at de ikke må læse bøger og aviser i deres selvbetalte frokostpause.

"Vi måtte kun læse LEGO-relevant materiale i den tid, vi opholdt os på LEGO’s område. Da jeg startede, fik jeg ordret denne besked fra personen, der udleverer reglerne til nyansatte. Det samme sagde mine kolleger, der havde været ansat på LEGO i mange år".


Læs avis i din fritid

Avisen.dk er i besiddelse af de regler, som nyansatte får udleveret. Her står, at ”læsning af aviser, blade, reklamer m.m. foregår i ens fritid.”

LÆS REGLERNE HER

"Det kunne jeg ikke forstå. Så jeg spurgte, om det virkelig kunne passe. Når jeg kun har en halv times frokostpause, hvor jeg ikke får løn, kan det så virkelig passe, at jeg ikke må læse en bog?"

Den ansvarlige person, der udleverer papirerne, svarede: "Det må du ikke", beretter den ansatte.

 

LEGO: Det er skidt

Hos LEGO beklager man situationen.

”Der er en regel om, at man ikke må have aviser i produktionen. Men i de ansattes selvbetalte frokostpause, der afholdes i pauserummet, må folk læse, hvad de vil”, siger kommunikationschef Charlotte Simonsen.

”Jeg har nu talt med ledelsen i vores afdeling Kornmarken, og de vil selvfølgelig undersøge det nu. Samtidig vil nu ændre de skriftlige retningslinjer, så det fremgår tydeligt, at man godt må læse avis i spisepausen".

"Hvis der er nogen, der har misforstået det her blandt ansatte og ledere, så er det skidt”, siger Charlotte Simonsen.

 

Ansatte spiste i produktionen

Kommunikationschefen har selv en ide om, hvorfor nogle ansatte har fået at vide, at de ikke må læse i spisepausen.

”Det har tidligere været sådan i den gamle overenskomst, at de ansatte faktisk holdt pause uden rigtig at holde pause. De spiste og holdt pause ved maskinerne i produktionen. Men det er ændret i den nye overenskomst”, siger Charlotte Simonsen.

Fællestillidsrepræsentant Berit Flindt Pedersen vil nu tale med de personer, der udleverer reglerne til nyansatte, oplyser hun til Avisen.dk.

LEGO i Billund har cirka 1.100 ansatte i produktionen og cirka 2.000 funktionærer i blandt andet udviklingsafdeling og administration. På verdensplan har LEGO cirka 9.000 ansatte.

De tidligere LEGO-ansatte ønsker at være anonyme. Men redaktionen er bekendt med deres identitet.

Kender du til lignende strikse pauseregler på danske arbejdspladser? Send en e-mail med et tip eller din historie til: [email protected]

Nedenfor kan du kommentere artiklen og komme med tips og forslag til historier.

LEGO's pauseregler

Det skriver den kendte legetøjsgigant i reglerne for de timelønnede ansatte:

"Aviser og andet læsestof: Der må ikke forefindes IKKE LEGO-relevant læsestof på operatør-borde m.m. Hvilket betyder, at læsning af aviser, blade, reklamer m.m. foregår i ens fritid.”

LÆS REGLERNE HER